ColumnJean-Pierre Geelen

De ‘wedstrijd’ bij het CDA: weken hebben we naar het WK luchtverplaatsen gekeken

null Beeld

Was ik net zo blij dat we verlost waren van die vermaledijde ‘sportzomer’, kregen we er de CDA Lijsttrekkersspelen voor terug. Wat is erger?

Veel media konden het niet laten en vluchtten in sporttermen bij de ‘strijd’. Een sollicitatieprocedure die gerust aan de afdeling Personeelszaken van het partijbureau had kunnen worden overgelaten. Leden mochten stemmen, maar van die uitstervende species zijn er nog maar krap veertigduizend. Desondanks stonden de schijnwerpers er weken op gericht. Op de tribune miljoenen toeschouwers die niets te zeggen hadden, uit op een barbaars gladiatorengevecht, zoals destijds bij de PvdA met Diederik Samson en Lodewijk Asscher – smullen.

‘Bloedstollende eindstrijd tussen De Jonge en Omtzigt bij CDA’, kopte het AD onlangs. Misschien ben ik te nuchter; niet alleen voor sport, ook voor horror. ‘CDA wacht een zinderende finale’, aldus het doorgaans bedaagde Trouw. Na een tv-debat was de sportredactie van de NOS teleurgesteld: ‘Weinig vuurwerk in debat Omtzigt en De Jonge, maar spanning loopt op’.

Het bontst maakte sportpresentator Erik Dijkstra het maandag in Op1, wekenlang stamcafé voor koffiedikkijkers. Nu zaten de twee koplopers aan tafel, als broers: onberispelijke pakken, dassen en kapsels, de handen keurig mediagetraind vóór zich gevouwen op het tafelblad. Dijkstra fingeerde spanning. ‘De Champs-Élysées is al in zicht, de strijd om de gele trui is nog in volle hevigheid gaande. Hoe voelt dat, meneer Omtzigt?’ In plaats van dat die zei ‘Flikker op met je eeuwige sportgelul, politiek is geen spelletje’, glimlachte hij gemaakt: ‘Het is heerlijk om twee, drie weken over ideeën te debatteren. Waar we naartoe willen met dit land, hoe we ervoor kunnen zorgen dat de overheid beter functioneert.’ Precies waar het níét over ging, het ging om het spel en de poppetjes. Voor de vorm maakte Omtzigt er bezwaar tegen, alsof hij niet zelf zijn lievelingspoppetje Wopke het toneel op had geduwd.

De heren moesten kiezen tussen niet-bestaande dilemma’s. Dijkstra trapte onvermoeibaar door met de sportmetafoor: ‘De strijd ís er, en spannend wordt het.’

Woensdagmiddag was de uitslag live te zien op de CDA-site. In een voormalige Haagse tramremise schoof de sportverdwazing voor de grootheidswaan van voorzitter Rutger Ploum. ‘De finale, daar zijn we’, opende hij. ‘Ik weet dat ze in heel Europa, en ver daarbuiten, meekijken’, waande hij zich ster in eigen Talpa-show. Het ziektebeeld ontvouwde zich verder: ‘Er was dan wel geen EK, Tour of Olympische Spelen, maar wij versloegen Max Verstappen. We waren dé kijkcijferhit van afgelopen dagen.’

Nipter kon Hugo niet winnen van Pieter. Een ‘fotofinish’, aldus Omtzigt. Bij de uitslag stonden de broers op het podium. Pak, das, de handen nu gevouwen op navelhoogte. Zelfs hun partners, aan het eind erbij geroepen, konden zussen zijn. Het CDA is één grote familie.

In de skybox schonken de spindoctors van het CDA zich dronken van geluk. Het was toch maar mooi drie weken lang over het CDA gegaan in die domme sportmedia. Gratis twee zetels erbij in de peilingen.

De ‘vijanden’ zijn al weer vriendjes. De Jonge wil Omtzigt als ‘running mate’. Typisch CDA: vijf minuten na de ‘spannende strijd’ zijn alle verschillen als sneeuw voor de zon verdwenen. Weken hebben we gekeken naar het kampioenschap luchtverplaatsen. De nasmaak: het CDA zuigt als een toverbal, nooit kun je z’n kleur voorspellen.

Meer over