DE WEEK VAN DE HOOFDREDACTEURPieter Klok

De Volkskrant door de overheid aangestuurd? Geen sprake van

null Beeld

Maandag stonden er ineens zo’n veertig mensen voor ons gebouw. Ze hielden om precies 12 uur, tijdens het maandelijkse luchtalarm, een rouwplechtigheid ter nagedachtenis aan de vrije pers. De bijeenkomst was georganiseerd door De Andere Krant, Onafhankelijke Pers Nederland, Viruswaanzin en Uprising, rise with us, allemaal organisaties die vinden dat media als de Volkskrant te weinig kritisch zijn jegens de overheid en het RIVM. 

Vorige week had socioloog Jaron Harambam in onze krant gezegd: ‘We zetten al deze mensen te gauw weg als gekkies, maar wat zeggen zij nu eigenlijk, wat voor kennis dragen zij aan en wat kunnen wij van hen leren?’

Het leek me daarom goed om te horen waaraan we volgens de demonstranten te weinig aandacht besteden. Dat bleek nogal te variëren. De een maakte zich vooral zorgen over de aantasting van onze grondrechten door de lockdown en de noodwet die aanstaande is. De ander vond dat we ten onrechte geen aandacht hadden besteed aan een veelbelovend medicijn tegen corona. En er was een echtpaar dat vond dat we te weinig schreven over de politieke situatie in Bolivia en ook nog eens in de verkeerde termen. Wat ze deelden was een diep wantrouwen tegen de overheid en de media die als haar handlangers werden gezien. 

Mordechai Krispijn (links) in gesprek met hoofdredacteur Pieter Klok. Beeld ANP
Mordechai Krispijn (links) in gesprek met hoofdredacteur Pieter Klok.Beeld ANP

Mordechai Krispijn was de informele leider van het gezelschap. We spraken af contact te houden en informatie uit te wisselen. Woensdag nodigde hij me uit voor een Zoom-sessie met tientallen Nederlanders die net als hij vinden dat de lockdown zo snel mogelijk moet worden opgeheven. 

Het werd een interessant debat. Is corona echt erger dan de griep, was de centrale vraag. De andere aanwezigen vonden van niet en meenden daar goede argumenten voor te hebben. Ik vond die niet allemaal even overtuigend en legde uit waarom.

Waarom schrijven alle media min of meer hetzelfde, wilde een van de aanwezigen weten. Worden jullie soms door de overheid aangestuurd? Ik zwoer dat daar geen sprake van is. De Volkskrant-redactie is volledig onafhankelijk.

Vorige week leerde ik dat je echt geen complotdenker hoeft te zijn om te geloven dat de redactie door hogere machten wordt geleid. Toen Rob Vreeken in zijn laatste column schreef dat hij op de vingers was getikt door Christian van Thillo, de eigenaar van deze krant – overduidelijke ironie, dachten we, zeker omdat het in een bijlage over complottheorieën stond – waren er verrassend veel lezers die geloofden dat dat echt waar was. 

Meer over