CommentaarBert Lanting

De uitslag van de verkiezingen in Israël belooft weinig goeds voor de kans op vrede met de Palestijnen

Benjamin Netanyahu op de verkiezingsavond. Beeld AFP
Benjamin Netanyahu op de verkiezingsavond.Beeld AFP

Het ziet ernaar uit dat Benjamin Netanyahu voor de vijfde keer premier van Israël wordt. Zijn Likoedpartij eindigde bij de verkiezingen gelijk met de nieuwe rechts-liberale partij Blauw-Wit van de vroegere Israëlische stafchef Benny Gantz. Maar met de steun van een aantal nationalistische en religieuze partijtjes kan Netanyahu aan de macht blijven.

De uitkomst van de verkiezingen belooft weinig goeds voor de kansen op een vredesregeling tussen Israël en de Palestijnen. De afgelopen jaren is het politieke landschap in Israël steeds verder naar rechts verschoven: de vredesduiven van vroeger zijn een uitstervende soort.

Op papier bestaan de Oslo-akkoorden die het uitgangspunt voor een vredesregeling moesten worden, nog steeds, maar in de praktijk is er slechts weinig van over. Vooral de laatste jaren heeft Netayahu met steun van de Amerikaanse president Trump alles gedaan om de Oslo-akkoorden te ontmantelen en een tweestatenoplossing onmogelijk te maken.

Het is de vraag of Gantz, die in 2014 de leiding had over de verwoestende Gaza-oorlog, in de praktijk veel meer te bieden had aan de Palestijnen dan hoop. Maar in ieder geval begrijpt hij dat de annexatie van de Joodse nederzettingen die Netanyahu vlak voor de verkiezingen beloofde, de doodsteek voor ieder vredesproces zal worden.

Zijn razendsnelle opkomst laat wel zien dat een groot aantal Israëli’s zich zorgen maakt over de toekomst van hun levendige democratische bestel onder Netanyahu. De premier, die een proces wegens corruptie boven het hoofd hangt, flirt openlijk met autoritair aangelegde leiders als de Hongaarse premier Orbán en de ultra-rechtse Braziliaanse president Bolsanaro. En net als Trump is hij druk bezig het vertrouwen te ondermijnen in de pers en democratische instituties die zijn ambities in de weg staan.

De vraag is nu of Netanyahu’s potentiële coalitiepartners hem een aflaat zullen geven voor zijn mogelijke zonden door de premier immuniteit voor strafvervolging te verlenen. Daarmee zouden zij de Israëli’s een slechte dienst bewijzen.

Meer over