De uitblijvende wereldoorlog en een nieuwe magazinechef

Corinne van Duin Beeld null
Corinne van Duin

Bluftweet of niet

Met zijn kannoneerbootdiplomatie per Twitter brengt de Amerikaanse president ook nieuwsredacties in verwarring. Daar zaten we bij de voorpaginavergadering woensdag:  is dit weer zo’n bluftweet van Trump? Of het begin van een gewapende schermutseling tussen twee nucleaire grootmachten? Je wilt als redactie niet te opgewonden meegaan in Trumps reality-show – lees daarover de analyse van diens ‘stay tuned’-aanpak door Michael Persson. Maar je wilt ook niet een oorlog missen. Chef buitenland Alex Burghoorn analyseerde als altijd rustig. We besloten te openen met het nieuws over de nieuwe Nederlandse Afghanistanmissie van verslaggever Natalie Righton en Trumps verbale escalatie wel elders op de voorpagina te vermelden. Laat op de avond maakte het Witte Huis inderdaad terugtrekkende bewegingen. Harmen Bockma, de avondchef, schreef ruiterlijk in zijn nachtrapport: ‘De chef buitenland kreeg weer eens gelijk. Ik wilde zo ongeveer WO III aankondigen op de 1, maar Alex pleitte voor terughoudendheid. Over een paar uur kan het weer anders zijn, immers.’

Het eerste slachtoffer

Opwinding over nieuws zit ons in het bloed, en dat is maar goed ook. Maar een zorgvuldig oordeel en enige terughoudendheid zijn belangrijker dan ooit.  Elk gerucht kan door digitale verspreiding in een handomdraai de status van wereldnieuws krijgen, de vraag of het klopt volgt vaak pas later. Ook met de gifgasaanval van deze week zijn we dus voorzichtig omgesprongen. Meteen circuleren beelden van slachtoffers en worden schuldigen aangewezen. Maar wat  echt is, valt niet zo snel vast te stellen. Het aloude adagium dat in oorlog het eerste slachtoffer de waarheid is, geldt in het internettijdperk des te sterker. Zoals correspondent Ana van Es schreef, is er een geval bekend van een door tegenstanders van Assad in scène gezette gifgasaanval (in dit geval onwaarschijnlijk, legde ze uit). Maar internet biedt juist ook weer nieuwe digitale mogelijkheden om de waarheid te achterhalen, bijvoorbeeld contact met de strijdzone of online-onderzoek van een bureau als Bellingcat. Er is veel informatie, maar een redactie moet wel scherp opletten en selecteren. 

De voorpagina van donderdag Beeld null
De voorpagina van donderdag

Magazine en De Gids 

Corinne van Duin heeft Volkskrant Magazine zes jaar lang met bezieling geleid. Ze heeft het blad meer levensvreugde en creativiteit gegeven en menige special gemaakt die mij is blijven heugen. Nu gaat ze pionieren aan een nieuw Volkskrantfront: de sectie de Gids, op onze nieuwe website. Wij hebben gemerkt dat lezers online op zoek zijn naar al die inzichten, adviezen en smaaktips van de Volkskrant die ze helpen de beste tv-serie, stedentrip of wijn te kiezen, de aflossingsvrije hypotheek  te begrijpen, of de nieuwste inzichten inzake de gezondheid. Maar zie die nu maar eens te vinden. Dat gaan we digitaal veel beter aanbieden. Corinne wil de krant bekender maken als ‘een betrouwbare bron op het gebied van grote en kleine levensvragen’. Haar oog voor wat gewone lezers beweegt zal daarbij goed van pas komen.

De nieuwe chef van Volkskrant Magazine is Aimée Kiene, die tot nu toe coördinator was van het V-katern. Ze wil voortbouwen op de sterke traditie van het Magazine, maar nog meer aandacht besteden aan het grote interview en de reportages. De redacties van V en Magazine gaan daartoe nauwer samenwerken, onder de creatieve leiding van Chris Buur. Ze komen ook bij elkaar te zitten. Op onze redactievloer wordt nu dus flink met bureaus en kasten geschoven, de oude zooi daarin moet weg. Voorjaarsschoonmaak!  

Aimee Kiene Beeld null
Aimee Kiene
Meer over