ColumnBert Wagendorp

De tweede coronagolf is onvermijdelijk en onverdraaglijk en misschien komt hij helemaal niet

Bert Wagendorp artikel column Beeld .
Bert Wagendorp artikel columnBeeld .

De eerste golf is nog niet eens uitgerold, of de tweede komt er al aan. Het virus gaat komende zomer lekker op vakantie, en komt dan in de herfst weer terug. Tenminste, dat zeggen virologen die er verstand van hebben. Andere virologen die er ook verstand van hebben beweren dat het wel zal meevallen – bij het RIVM zijn ze er bijvoorbeeld niet zo bang voor.

Een tweede golf is in elk geval goed nieuws voor de talkshows, die intussen wel door hun eerste golf-corona-onderwerpen heen zijn. Ernst Kuipers, de nuchtere en optimistische ceo van het Erasmus MC en het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zei woensdag bij OP1 dat we de adempauze moeten gebruiken om ons voor te bereiden op de tweede golf. Met die woorden verzekerde hij zich van minstens vijf nieuwe optredens aan tafel.

En als er een tweede golf komt, waarom dan geen derde en vierde? Volgens de Duitse viroloog Lothar Wieler zal het pas ophouden met de golven als 60 tot 70 procent van de bevolking immuun is – door besmetting of vaccinatie.

De ‘tweede golf’ is opeens overal, van de Hoogeveensche Courant (‘Pas op! De tweede golf!’) tot het hoofdkwartier van de Navo (‘NATO prepares operation to respond to second wave’). Zelfs de onorthodoxe Amerikaanse viroloog Trump sluit niet uit dat er een tweede golf komt, maar hij heeft al een oplossing: ‘Wij zullen die vlam doven.’ Hij zal wel moeten, want met een tweede golf in de maanden voor de presidentsverkiezingen kan hij het schudden.

Op de dag waarop het RIVM verklaarde niet zo bang te zijn voor een tweede golf (25 april) zei de Duits-Engelse viroloog Christian Drosten – adviseur van Angela Merkel – dat hij wél vreesde voor een ‘krachtige tweede golf’. Merkel had het niet voor niets over ‘de orgie van discussies’. Kennelijk wordt zij er ook gek van. Nu zie je de heersende opinie langzaam maar zeker opschuiven naar de onvermijdelijkheid van de tweede golf.

De gedachte aan een tweede golf is onverdraaglijk. Een tweede golf corona betekent ook een tweede golf Ab Osterhaus, om maar eens iets te noemen. Het betekent een nieuwe reeks persconferenties met Hugo de Jonge, die kennelijk in de stellige overtuiging verkeert dat hij het virus kan suflullen. Doventolk Irma moest woensdagavond bijna met krampverschijnselen worden afgevoerd.

De Jonge, die hoopt op de schouders van het virus leider van het CDA te worden, heeft ter voorkoming van de tweede golf zijn hoop gevestigd op digitale hulpmiddelen. Alleen heeft hij daar zo weinig kaas van gegeten, dat nu al twee van zijn plannetjes finaal de mist in zijn gegaan. Eerst plan A (een app), nu weer plan B (gegevens van de telecomproviders). Gelukkig worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens onmiddellijk alle verloven ingetrokken als Hugo weer een plannetje aankondigt en is er al een chef ‘Hugo terugfluiten’ aangesteld. Daarom wil Hugo nu eerst de telecomwet wijzigen om grootschalige schending van de privacy mogelijk te maken. Het liefst zou Hugo bij iedere burger een coronachip willen inbrengen. Het is zaak hem voortdurend te tracken en tracen.

Eén ding staat vast: we zullen op een tweede golf anders reageren. Al was het maar vanwege de ervaring met de eerste. De eerstegolfbenadering is ook uitgesloten, want dan moet de KLM straks Nederland redden in plaats van andersom en worden alle theaters fietsenstallingen.

Maar goed, het blijft een uitzonderlijk virus; misschien heeft het voor de zoveelste keer een verrassing in petto en komt er helemaal geen tweede golf.

Meer over