Commentaar

'De Syrische vluchtelingen hebben het politieke tij tegen'

De dooddoener dat Nederland de Syrië-crisis niet zelf kan oplossen, is geen excuus zo weinig te doen, schrijft Arnout Brouwers in het commentaar van de Volkskrant.

OPINIE - Arnout Brouwers
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Beeld ANP
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.Beeld ANP

'De huidige terughoudendheid vinden wij gezien de schaal van de Syrische crisis niet op zijn plaats.' Het waren keurige woorden die hulporganisaties dit jaar aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans richtten inzake de opname van Syrische vluchtelingen in Nederland. Vrij vertaald: 'Get a heart!'

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De Syrische vluchtelingen hebben het politieke tij tegen. Nederland heeft zich de afgelopen vijftien jaar met succes omgevormd tot een land dat bekendstaat om zijn strenge immigratiewetgeving; zo streng dat zelfs remigrerende Nederlanders er last van kunnen ondervinden.

In die zin zijn ook de Syrische vluchtelingen 'slachtoffer' van de nationale afrekening met de multiculturele samenleving en de lossere immigratiecultuur die daarbij hoorde. Toen de slinger eenmaal terugzwaaide, zwaaiden rechts én links volop mee - uit overtuiging of uit electorale angst, of een armetierige mengelmoes van die twee.

Nu komen er dan 250 Syrische vluchtelingen, geselecteerd door VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, uit vluchtelingenkampen in Jordanië en Libanon naar Nederland. Dit aantal is - zelfs als je er de paar duizend Syriërs bij optelt die dit land als asielzoeker hebben bereikt (en wier aanvragen in de meeste gevallen worden gehonoreerd) - natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat, afgezet tegen de meer dan drie miljoen vluchtelingen die tot nu toe zijn opgevangen in de regio.

Nederlands volkstheater
De discussie hierover laat zich aanschouwen als Nederlands volkstheater. Van links mag er wel een onsje bij (let wel: een onsje, geen pond, anders kondigt minister Asscher van Sociale Zaken 'code oranje' af). Maar staatssecretaris Teeven houdt als hedendaagse Hans Brinker zijn vinger in het gat van de dijk. Ondertussen bestaat over de essentie nauwelijks verschil: de opvang moet vooral in de regio gebeuren. En verder is het, bij ontstentenis van Europese afspraken, ieder voor zich en onze welvaartsstaat voor ons allen. De nationale consensus over de 'boze buitenwereld' die buiten de deur moet worden gehouden, is sterk.

Toch zou enige reflectie over Syrische vluchtelingen ons sieren. Nederland kan 'Syrië' niet oplossen, zelfs niet als we net zoveel vluchtelingen opnemen als Duitsland (10 duizend) of Zweden (1.200). Maar elke ontheemde familie die hier een nieuwe toekomst mag bouwen, is er een. Soms moet een samenleving in de spiegel kijken. Zijn we eigenlijk tevreden over wie we geworden zijn? Een toeschietelijker houding jegens Syrische vluchtelingen is een kwestie van de innerlijke beschaving van ons land.

Arnout Brouwers is chef opinie van de Volkskrant.

Meer over