ColumnLoes Reijmer

De strijd tegen de ‘nieuwe preutsheid’ is vooral een strijd vóór het wijf met een lekker lijf

Leuk aan het geklaag over nieuwe preutsheid is dat er helemaal niets nieuws aan is. Duik in Delpher, het onlinekrantenarchief waarmee het lekker tijdreizen is, en zie dat er al sinds de jaren tachtig artikelen verschijnen vol kuisheidsalarmisme.

Het Vrije Volk pakte in 1981 paginagroot uit onder de kop ‘Nieuwe preutsheid: sex is uit’. De ‘fanatici onder de feministen’, zo schreef het sociaal-democratisch dagblad, hadden ‘een beangstigend succes met hun strijd tegen seksisme’. Op de voorlaatste dag van 1989 mocht ‘seksgodin’ Xaviera Hollander in De Telegraaf voorspellingen voor het nieuwe decennium doen. De happy hooker keek in haar glazen bol en zag dat ‘alleenstaande of overspelige mannen het zwaar te verduren krijgen door een soort nieuwe preutsheid’. Als we de media moeten geloven, rolt de nieuwpreutse golf al decennialang, concludeerde Floor Rusman anderhalf jaar geleden al in NRC Handelsblad.

Toch worden op redacties nog steeds alle verloven ingetrokken als iemand een keer giechelt bij het zien van een blote tiet, zodat voor de 756ste keer het tijdperk van de nieuwe preutsheid kan worden afgekondigd. Deze week was er gedoe in Alkmaar rond Susanne, het bronzen standbeeld van een prostituee. Een bordeelhouder, eigenaar van 22 panden, wil het als eerbetoon aan de rosse buurt in het stadshart plaatsen. ‘Ik vond het tijd om dit gebied positief te etaleren’, zei hij in de Volkskrant. Gemiste kans natuurlijk dat hij de kunstenaar niet heeft gevraagd een naakte hoerenloper in brons te vereeuwigen, dat is immers toch de gulle gever die alle bedrijvigheid in de buurt mogelijk maakt.

‘Nieuwe preutsheid heeft samenleving in greep’, weende De Telegraaf. ‘De ene na de andere borst sneuvelt.’ In de Stadsschouwburg Utrecht was ook al een foto met blote borsten geweigerd voor een expositie. Vanwege het bezoek van schoolkinderen, luidde de verklaring van de directeur, waarvan de krant dan weer ‘sommige bezoekers’ maakte, om in de volgende zin direct over ‘preutse minderheden’ te beginnen. Overigens bleef een naaktschilderij, behaarde flamoes en al, gewoon hangen, wat het kuisheidsalarmisme dan weer een beetje relativeert.

Interessant is om te kijken welke borst wordt beschermd, en welke niet. Peruaanse feministen die naakt de straat op gingen in protest tegen femicide, de moord op vrouwen door hun (ex-)partner, werden vanuit rechtse hoek belachelijk gemaakt. Blote borsten van deelnemers aan de Women’s March heten bij GeenStijl natuurlijk gewoon ‘hangende kwarktassen’. 

Mannelijk naakt ligt per definitie gevoelig. Was er net zo hard gewaarschuwd voor nieuwe preutsheid als de Stadsschouwburg Utrecht een foto van een blote man had geweigerd? Natuurlijk niet. Een penis! Denk toch aan de kinderen.

De strijd tegen de veronderstelde nieuwe preutsheid is vooral een strijd vóór het wijf met een lekker lijf. Zie de woede over het verdwijnen van de pitspoezen bij de Formule 1 (tot aan een PVV-motie toe, gesteund door de VVD, de partij van onze premier), zie het gejank over het schrappen van de bikinironde bij missverkiezingen. Of neem het Alkmaarse bronzen beeld, het eerbetoon dat helemaal niet lijkt op de gemiddelde vrouw die achter de ramen zit, maar meer op de dunne en piepjonge Elsa-pop die mijn dochter dezer dagen overal mee naartoe sleept.

Kritiek daarop is niet preuts. Met een beetje geluk kan het zelfs leiden tot meer bloot. Maar dan wel álle soorten bloot.

Meer over