SatireDe Speld

De Speld: SGP dient wetsvoorstel in om vergelijking tussen lijsttrekker en Budgie de kleine helikopter te verbieden

Als het aan de SGP ligt wordt Kees van der Staaij niet vergeleken met Budgie de kleine helikopter. De partij heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee het verboden zal worden om de fractievoorzitter te vergelijken met de pratende helikopter uit de gelijknamige tekenfilm.

Kees van der Staaij (links) en Budgie de kleine helikopterBeeld ANP

‘Er zijn belangrijke verschillen tussen Van der Staaij en Budgie de kleine helikopter’, stelt woordvoerder Menno de Bruyne. ‘Met de SGP willen wij bijbelse normen en waarden in de Tweede Kamer brengen, een vergelijking met Budgie wekt de suggestie dat Van Der Staaij een propeller op zijn hoofd zou hebben en zich druk zou maken om de beslommeringen op Harefield Airport. Terwijl dat juist zaken zijn waar de SGP niks mee te maken wil hebben. Bijbelse waarden en Budgie de kleine helikopter zijn onverenigbaar.’

Op het moment van schrijven is de vergelijking tussen Budgie en Kees van der Staaij nog niet gemaakt. De SGP wil met het wetsvoorstel dergelijke associaties dan ook voor zijn, benadrukt De Bruyne. ‘Stel je voor dat het mensen gaat opvallen dat er daadwerkelijk enige gelijkenis is tussen de oogopslag van onze fractievoorzitter en die van die behulpzame helikopter met zijn vrienden Pippa, Chuck en Lionel, en dat ze dat dan steeds zouden gaan benadrukken iedere keer als het over Kees van der Staaij gaat. Het zou ontzettend flauw zijn om daar steeds weer over te beginnen zonder dat daar een straf tegenover staat. Dat willen we dus voor zijn.’

Het is niet nieuw dat een politicus een wetsvoorstel doet om vergelijkingen met tekenfilmfiguren te voorkomen. Eerder probeerden Lodewijk Asscher al een stokje te steken voor de veelgemaakte vergelijking tussen zijn persoon en Teddy Ruxspin.

Vooralsnog heeft de actie van de PvdA-fractievoorzitter de vergelijking met de olijke beer alleen maar verder in het collectieve geheugen gegrift.

Eerder zette VVD’er Albert Bosch het kabinet al verder onder druk om naar wetgeving te kijken die de vergelijking met zijn persoon en Koopa Troopa kon verbieden. Er lijkt bij de VVD weinig animo om de persvrijheid hiervoor in te perken. ‘De vergelijking is immers ook bijzonder treffend’, aldus een VVD-woordvoerder.

Meer over