SatireDe Speld

De Speld: Identiteit van man (32) stort als kaartenhuis in elkaar na eten vleesloze maaltijd

Tijdens een maaltijd zonder vlees verloor de 32-jarige Richard ­Groenenhoven volledig de grip op zijn eigen identiteit.

Man daalt af in diepe crisis na het besef dat er geen vlees op tafel komt.Beeld Colourbox

Aanvankelijk ging hij ervan uit dat de braadslee nog in de oven stond, maar toen zijn tafelgenoten hun bestek in de handen namen, drong de realiteit zich aan hem op. Het besef dat er geen vlees op tafel stond waar hij zijn tanden in zou kunnen zetten, liet hem afdalen in een diepe crisis.

‘Zo, flink voorgerechtje’, zei Richard nog opgewekt tegen zijn disgenoten na een aanblik op de linzensalade met zoete aardappel. ‘Gaan we chic doen?’ Toen daarop werd geantwoord dat deze maaltijd van peulvruchten en ­geitenkaas het hoofdgerecht was, zat hij zichtbaar onthutst minutenlang zwijgend naar zijn bord te staren.

Geen vlees? Wat moet ik dan eten? De gedachten razen door het hoofd van Richard, terwijl zijn tafelgenoten ondertussen ogenschijnlijk tevreden hun maaltijd nuttigen. Tot hoe laat is de McDrive eigenlijk open? Hij stelt zichzelf gerust met de gedachte dat hij waarschijnlijk nog wel een bifiworstje in de auto heeft liggen.

‘Gaat het wel?’, vraagt Tessa, die de vleesloze maaltijd heeft bereid. ‘Joe-hoe, Richard. Hállo? Ben je niet lekker, of zo?’ Algauw concluderen zijn tafelgenoten dat de inmiddels bleek weggetrokken Richard blijkbaar toch nog niet klaar was voor een vegetarische maaltijd.

Vlak voordat Richard een wegtrekkertje krijgt, vraagt vriend Joris of ­iemand aan tafel nog zin heeft in een biertje. Richard vliegt overeind en begint met zijn vuisten op zijn borst te kloppen. ‘Biertje!’, roept hij met een hoofd waar het bloed blijmoedig doorheen gonst.

Meer over