COLUMNBert Wagendorp

De sluipschutters van Het Binnenhof zijn terug: mot in het kabinet

null Beeld

De ‘ingewijde’ is terug en dat is mooi. De afgelopen dagen doken ze met grote regelmaat op in beschouwingen over het kabinet-Rutte en het coronabeleid. Jammer genoeg zag ik het fraaie ‘Haagse bronnen’ nog niet langskomen. Zodra sprake is van ‘ingewijden’ weet je dat er mot is in de tent. Dat is, begrijp ik van ingewijden, ook inderdaad het geval. Er wordt binnen het kabinet gevochten door ‘de witte jassen’ die het beleid afstemmen op de problemen in de zorg (Rutte, De Jonge, Van Ark) en vakministers die vinden dat je ook naar andere sectoren moet kijken (Hoekstra, Koolmees, Wiebes, gesteund door Grapperhaus en Bijleveld).

Beide kampen worden bijgestaan door ingewijden, de sluipschutters van het Binnenhof. Ingewijden verkeren meestal in de buurt van bewindslieden – of het zijn de bewindslieden zelf. De ingewijde lekt tactisch naar de pers om de boel zijn kant op te draaien.

In Den Haag is toegang tot ingewijden, bij voorkeur loslippige, van groot belang. Het allermooist is de romantische oervorm: de gefluisterde gesprekken tussen ingewijde en journalist in de wandelgangen van de Tweede Kamer of (nog beter) een obscuur café. De wandelgangenfluisteraars staan helaas onder druk vanwege corona. Ook is de ingewijde op deze manier gemakkelijk te ontmaskeren als een stiekeme manipulator.

In de Amerikaanse politieke journalistiek zijn ingewijden (meestal sources within the White House) de bron van bijna alle krantenverhalen. Tientallen boeken over Donald Trump zijn gebaseerd op geheime informatie van ingewijden. In de VS weten ze dat je geklopt bent, zonder ingewijden. Het nadeel ervan is dat de informatie zich gemakkelijk laat ontkennen door degene die door de ingewijde in het defensief wordt gedrongen, al laat een al te brute ontkenning zich goed gebruiken als bevestiging.

RTL Nieuws meldde dat volgens een ingewijde op het Catshuis sprake was geweest van ‘slaande ruzie’. Dat is een quote waarmee je wat kunt. De politiek commentator van De Telegraaf, Wouter de Winther, is ook door ingewijden omgeven. Een van zijn bronnen had het over ‘de feitenvrije waanideeën’ van Hugo de Jonge en omschreef die (bonusquote) tevens als ‘debiel’. Dan heb je het wel over gouden ingewijden. Volgens de ingewijde had De Jonge er met zijn testbeleid een ‘rotzooi’ van gemaakt – daarvoor hoef je nou ook weer niet zó’n echte ingewijde te zijn.

Ron Fresen van de NOS is ook uitstekend, qua ingewijden. Hem was via een ingewijde ter ore gekomen dat het sluiten van musea, bioscopen, theaters en bibliotheken (een ingewijde tegen RTL: ‘Dat is niet uit te leggen’) niets anders was dan een slap compromis tussen de strijdende partijen, waarmee strenge lokale lockdowns (avondklok, winkels dicht, scholen sluiten) waren voorkomen. Dat is ingewijden-info waar je wat aan hebt. Hou ’m warm, Ron.

Dat het kamp van de vakministers aan de winnende hand is, bleek uit wat een ingewijde zaterdag zei in Trouw: premier Rutte heeft last van woede-uitbarstingen – altijd een teken dat de druk te groot dreigt te worden. Volgens de ingewijde zou het kabinet al een Kerstversoepeling overwegen. Rutte wilde niet verder gaan dan ‘pittige discussies’; een understatement, want De Winther had van een ingewijde vernomen dat er ‘schreeuwpartijen’ waren geweest.

Gisteravond meldde De Telegraaf dat het kabinet dinsdag niet met strengere maatregelen zal komen. Dit volgens ‘Haagse bronnen’. Mooi, daar was de Haagse bron weer – ik hoor van betrokkenen dat het Rutte zelf was.

Meer over