Debat overImpeachment-proces

De Senaat dommelt al weg voordat het mediacircus volledig op stoom is

Donald Trump was in Davos, schepte op over de Amerikaanse economie en schamperde over het ‘nepproces’ tegen hem. Dat is deze week begonnen.

Wim Bossema
Donald Trump na de persconferentie op het World Economic Forum in Davos.  Beeld AFP
Donald Trump na de persconferentie op het World Economic Forum in Davos.Beeld AFP

De anticlimax is natuurlijk al luidkeels aangekondigd, toch is dit voor de Amerikaanse media de week van de impeachment, waarin de Senaat begon met de rechtszitting tegen president Trump. Veel kranten en tijdschriften begonnen op hun sites met speciale dossiers, liveblogs en podcasts, waarin de beraadslagingen op de voet worden gevolgd. Columnisten haalden eens diep adem en zetten zich aan de zoveelste felle tekst voor of tegen Trump.

Want eigenlijk is dit een historische gebeurtenis, is de verzuchting, pas de derde keer in de Amerikaanse geschiedenis dat de Senaat als jury tegenover een zittende president fungeert, maar het kost velen moeite het echt serieus te nemen. De kans dat de Republikeinse meerderheid in de Senaat Trump laat vallen, is miniem. Het is een show van een Democratisch stelletje leugenaars en oplichters, roepen de Trump-gezinde media hun president na. De Republikeinse partij verraadt de eigen mores en de geest van de Grondwet door het wangedrag van Trump klakkeloos te slikken, schrijven gevestigde media als The Washington Post en The New York Times, maar ook conservatieve ‘never-Trumpers’ in de National Review.

Een ‘plechtige absurditeit’ noemt Todd Purdum de zittingen in een verslag voor de site van The Atlantic. Alles is volgens de oude regels in orde gebracht, er heerst stilte en zelfs telefoons zijn niet toegestaan, maar de bijzondere sfeer wijkt weldra voor diepe verveling, rapporteert hij. Sommige Republikeinse ­senatoren dommelen weg.

Vangrails vernielen

De koppen van artikelen laten de diepe verdeeldheid in het Amerika onder Trump zien. Bij The Washington Post: ‘Trumps impeachment-verdediging is erop gericht de vangrails voor presidentiële macht te vernielen’, en een noodkreet van commentator Dana Milbank: ‘SOS, Help mij! De Senaat vervalt in haarkloverij’. Bij Fox News: ‘Democraten blijven maar opruiende beschuldigingen uiten, zonder feitelijke onderbouwing’.

Gregg Jarrett, commentator van Fox News en auteur van omstreden boeken als De Rusland-oplichterij, de onwettige campagne om Hillary Clinton vrij te pleiten en Donald Trump te belasteren, verwoordt de houding in het Trump-kamp goed: ‘Wanhopige Democraten spuiden dezelfde ongegronde en absurde argumenten die ze al maanden bezigen, in hun eindeloze campagne de uitslag van de verkiezingen van 2016 omver te werpen.’ Jarrett richt zijn pijlen op Adam Schiff, de Democratische voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden: die kan zelf in de beklaagdenbank belanden. Jarrett beschuldigt Schiff van een complot met de geheimzinnige ‘klokkenluider’, met wie de hele affaire begon, en te liegen tegen het Congres.

Joe Biden

Breitbart News, nog een stapje verder extreemrechts, neemt nog een ander Democratisch kopstuk op de korrel: Joe Biden zelf. Wat de inspanningen van Trump in ieder geval duidelijk maken is dat hij Biden als de geduchtste tegenstander ziet. Niet alleen deed de president niets fouts met zijn poging een buitenlandse ­regering te dwingen hem te helpen een binnenlandse rivaal te dwars­bomen, volgens Breitbart was daar ook alle reden toe. Het is het enige medium dat de complottheorie van Trump probeert te onderbouwen.

Breitbart-coryfee Peter Schweizer komt precies op dit moment met een nieuw boek, Profiles in Corruption, over ‘machtsmisbruik door Amerika’s progressieve elite’. De site, voorheen bestierd door Steve Bannon, oud-adviseur van Trump, heeft een speciaal dossier met artikelen over het boek, dat volgens Schweizer gaat over de vraag ‘staan de Bidens boven de wet?’ Schweizer wordt gezien als een onbetrouwbare journalist, wiens werk door factcheckers van Columbia Journalism Review, Media Matters en de Britse Sunday Times is neergesabeld. Maar hij is een gewilde tv-gast bij Fox News en in The New York Times mag hij soms een gastbijdrage leveren.

In de Senaat zal de complottheorie waarschijnlijk geen rol spelen, maar wel in het (sociale-) mediacircus. Dat is waar de strijd zich in het tijdperk-Trump echt afspeelt.

Hij zal zo veel mogelijk proberen zijn geheimen buiten de Senaatzittingen te houden, schrijft Jeffrey Toobin op de site van The New Yorker, want zijn team weet best dat de kwestie wel degelijk tot afzetting kan leiden. Maar Trump is meer geïnteresseerd in de publieke opinie. Kijk eens naar de samenstelling van zijn advocatenploeg: niet alleen Kenneth Starr (van de Clinton-Lewinsky-affaire), maar ook andere bekende gezichten op Fox News. Toobin: ‘President Trumps inzicht in wat het Amerikaanse volk fascinerend vindt en de aandacht van de media trekt, blijft opmerkelijk.’

Meer over