Week van de hoofdredacteurPhilippe Remarque

De rol van grote, gekwelde schrijver kan Peter Buwalda perfect spelen

null Beeld

Fake news in de Volkskrant: schrijver Peter Buwalda stond bij zijn grote interview in het V-katern op dinsdag afgebeeld aan het stuur van een Citroën CX Turbo. Dat zag er geweldig uit, eerlijk is eerlijk. Maar hé, ik had hem en zijn vriendin Jet afgelopen herfst toch nog thuisgebracht na de Joost Zwagerman-lezing in Alkmaar, omdat ze auto noch rijbewijs bezitten?

De totstandkoming van de foto van Daniel Cohen is een te lang verhaal voor deze rubriek, maar de pose past wonderlijk goed bij het mysterie Peter Buwalda. Zijn uitgever merkte het op bij de presentatie in het bomvolle Bezige Bij-pand woensdag: na het onvoorstelbare succes van zijn debuut Bonita Avenue schrijft hij niet eerst eens een novelle of iets dergelijks, nee, hij neemt meteen ruim acht jaar de tijd voor een volgend magnum opus, een trilogie nog wel. In het interview met Nathalie Huigsloot vertelt hij het boeiende verhaal over zijn plotselinge inzicht, vlak voor de deadline in september, terwijl alles al klaarstond voor de promotiecampagne, dat het allemaal anders moest in dat eerste deel van de trilogie. Uitstel, ophef.

De rol van grote, gekwelde schrijver kan Peter perfect spelen. Ook de omvang van zijn literaire ambitie is on-Nederlands. Maar het grappige is dat hij als een vrolijke jongen in het leven staat, met zijn humor, zijn Elvis-liefhebberij, zijn vriendschappen. Die lichtvoetigheid, en dan in fenomenale stijl, maakt zijn columns zo goed. Toen we hem daarvoor aannamen, had hij er nog nooit een geschreven.

De boekpresentatie was passend luchtig. Er klonk een Gretsch 6120 Nashville uit 1965, waarvoor dank. Maar Peter is natuurlijk toch zenuwachtig over de ontvangst van Otmars zonen. ‘Het is wel meer waard dan één ster’, zegt hij in het interview bezwerend. Ik kon hem deels geruststellen, ik had vernomen dat hij zaterdag vier sterren zou krijgen in de Volkskrant. Na de lauwe drie sterren die we Bonita Avenue destijds gaven, is dat een vooruitgang. Nog acht jaar schrijven aan deel twee, en Buwalda krijgt vijf sterren in de Volkskrant.

Meer over