Betrouwbare MannetjesRedder in nood

De roep om een sterke man, die redding zal brengen

null Beeld
Simon Hendriksen & Melle Runderkamp

‘De Russen moeten stoppen met dit soort operaties.’ Ank Bijleveld was woedend. En de minister van Defensie was niet de enige die fel van leer trok. ‘Rusland moet hier mee ophouden’ vond ook Mark Rutte. Volgens Henk Krol, normaal de rust zelve, hadden de Russen ‘echt wat uit te leggen.’ Zelfs de doorgaans milde Bram van Ojik was ongemeen hard in zijn oordeel: ‘Dit is niet de eerste keer en dit moet stoppen.’

De Betrouwbare Mannetjes zagen de reacties uit Den Haag op de vier GROe-officieren die in april waren betrapt toen ze met doorlopend genummerde paspoorten, iets te gedetailleerde taxibonnetjes, een zak lege Heineken blikkies, wat bomvolle spionagelaptops, en felrode capuchontruien met daarop respectievelijk een grote G, een R, een O, en een e, waren betrapt tijdens het hacken van het wifi-netwerk van de de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Zelf waren we nog volop bezig met het declameren van de Abel Herzberglezing van Sigrid Kaag. De democratische rechtsstaat, zo waarschuwde de minister, ligt onder vuur: ‘Feiten zijn geen feiten meer. We zien de roep om een sterke man, die redding zal brengen. Het tribale identiteitsdenken wint terrein.’

Nu wilde het toeval dat het een uitstekende week was voor het toch al oprukkende tribale identiteitsdenken: burgemeester Aboutaleb dramde er een Rotterdams vuurwerkverbod doorheen, er was Volkert van der G., die in dit land zomaar het land uit mag, en als kers op de taart kondigde de NTR aan voortaan alleen nog roetveegpieten te zullen gebruiken. Nieuws dat de omroep – terwijl wij Stint & Piet al dachten uit te kunnen zwaaien – na ‘heftige reacties’ snel ‘nuanceerde’.

Ondertussen zag Sigrid Kaag haar zorgen bevestigd door een AIVD-rapport over de toenemende dreiging van extreem-rechts in Nederland. ‘Het zelfvertrouwen van de beweging groeit. Vaker dan voorheen worden uitspraken gedaan die geweld aanmoedigen en verheerlijken tegen met name moslims en de overheid.’ De stijgende populariteit van het bruine gebeuren hield volgens de AIVD verband met twee zaken. Het uitroepen van het kalifaat in 2014 en de uit de VS overgewaaide alt-rightbeweging.

Kaag waarschuwde voor ‘de stilte van de politicus, die iets niet zegt omdat het haar of hem stemmen kan kosten.’ Ze benadrukte dat we niet stilzwijgend moeten wegkijken terwijl de democratische rechtsstaat wordt ondermijnd.

Nou, en dan zijn de Betrouwbare Mannetjes natuurlijk de beroerdsten niet. Zelf zagen we namelijk nog wel een oorzaak voor het groeiende zelfvertrouwen: het na de dood van Fortuyn in een vlaag van nauwelijks geëvenaarde hypercorrectie voortdurend naar de mond praten van de bezorgde en/of boze burger, niet in het laatst door de man die nu al acht jaar onze premier is. Die die burger ooit beloofde dat Volkert nooit proefverlof zou krijgen. Die vond dat actievoerders die met vergunning naar Dokkum afreisden om te demonstreren tegen zwarte piet, ‘normaal’ moesten doen, terwijl het blokkeren van een snelweg door rechtsradicalen volgens zijn partij ‘moest kunnen’. Nee, bij de zoveelste bloederige onthoofde pop of varkenskop aan het hek van een moskee hoor je hem misschien niet, als er ergens Turken aan het rellen zijn of een 16-jarig Marokkaans klootvloggertje rotzooi schopt, is meneer er als de kippen bij.

Begrijp ons niet verkeerd. We mogen dan niet helemaal tevreden zijn over de bijdrage van onze minister-president aan het huidige (vestigings)klimaat, wij zien – zeker na het geklooi van de Russen – ook weinig in de roep om ‘een sterke man, die redding zal brengen’. Een sterke vrouw daarentegen, da’s misschien zo’n slecht idee nog niet.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:
Doktober: Giro 555.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over