COLUMNLisa Bouyeure

De politiek kan niet meer om TikTok heen, dat heeft Jesse Klaver wel goed begrepen

null Beeld

Heeft u het weleens geprobeerd? Met de voeten strak tegen elkaar heen en weer springen op de maat van een vrolijk liedje, de armen een beetje gespreid om in balans te blijven? Een goede vriend doopte deze dans ooit ‘de pinguïn’ en het feestelijke eraan is dat hij er bij iedereen even sullig uitziet. Om de sulligheidsfactor nog iets te verhogen, kun je zelfs al zigzaggend van A naar B springen.

Op TikTok is het al weken een rage om dat te doen op het nummer Where Is the Love? van The Black Eyed Peas, uitgebracht in 2003, toen veel gebruikers van de video-app nog geboren moesten worden. De hupserige strijkers aan het begin van het liedje blijken, zoals dat tegenwoordig dan heet, memewaardig. Zo zag ik een filmpje waarin een broer en zus ritmisch de kamer uit vluchten: ‘Als je moeder vraagt wie de afwas in de gootsteen heeft laten staan.’ Elders leek een pinguïnnende advocaat enkele twijfels te hebben bij zijn eigen pleidooi: ‘Onderweg om de jury ervan te overtuigen dat iemand meth in het flesje frisdrank van mijn cliënt heeft gedaan.’ Er zijn inmiddels zo veel versies van dezelfde TikTok dat je van goeden huize moet komen om nog een succesvolle inhaker te bedenken.

De VVD en GroenLinks waagden toch een poging, hun accounts gebroederlijk @vvdoptiktok en @groenlinksoptiktok genoemd, alsof ze het zelf ook nog niet helemaal geloven. Kamerlid Martin Wörsdörfer (‘nieuwe dag, nieuw debat’) en deze week ook Jesse Klaver (‘wij onderweg naar onze eerste post op TikTok’) stuiterden door het Tweede Kamergebouw om de jonge kiezer te prikkelen. Vooral Klavers variant trok de aandacht. Buiten TikTok dan, want op het platform zelf werd het filmpje maar drieduizend keer bekeken, ondanks de hoopvol toegevoegde hashtag #viral. Op Twitter daarentegen waren de oudjes druk doende met betogen dat Klaver veel te bejaard is voor jolige dansjes. ‘En dat wil minister-president worden’, hoonde ene @Covfefe81.

Maar de politiek kan niet meer om de app heen, dat heeft Klaver wel goed begrepen. ‘TikTok Is Shaping Politics’, kopte The New York Times afgelopen zomer al. En de Harvard Political Review in oktober: ‘The Future Is TikTok’. Behalve voor lollige trends wordt het platform steeds meer een plek voor politiek activisme, educatie en beschouwing, stelt het artikel. En toch weten bedrijven, politici en ook nieuwsorganisaties er nog niet echt raad mee, enkele uitzonderingen daargelaten.

De VVD was er eind 2019 als eerste bij en is ook het actiefst, al springt vooral het kinderlijke enthousiasme van Kamerlid Albert van den Bosch in het oog. Het CDA (69 volgers) gooide de handdoek vroegtijdig in de ring. De laatste poging was op Koningsdag, toen @cdavandaag de hashtag #ikvlag trending probeerde te maken met een filmpje van Mona Keijzer die thuis de vlag hijst. Het werd slechts 512 keer bekeken (waarvan minstens zeven keer door mij) en welgeteld nul mensen gaven navolging aan het initiatief. Waarschijnlijk omdat TikTokkers door de bank genomen weinig huizen en vlaggen bezitten en niet erg praktiserend Oranjegezind zijn. Beginnersfoutje.

GroenLinks raapte de brokstukken bijeen en sloeg donderdag terug met een filmpje van Klaver die een protestbord (‘Haters Gonna Hate’) in het Malieveld staat te hameren, dit keer op het refrein van Taylor Swifts Shake It Off. ‘Er zitten 4,5 miljoen Nederlanders op TikTok’, aldus de begeleidende tekst, en die kijken niet allemaal naar EditieNL. ‘Wij gaan de uitdaging aan om politiek ook naar TikTok te vertalen.’ En die woorden raken precies de kern: uitdaging en vertalen. Want probeer je maar eens in een gezelschap te mengen dat geanimeerd staat te praten in een taal die jij niet kent. Met de pinguïn kun je dan in elk geval een entree maken.

Meer over