Brieven16 juli 2018

De oversteek van de Waalbrug wordt nog altijd herdacht

De ingezonden brieven van maandag 16 juli.

Redactie
Tanks van de Welsh Guards steken de Waalbrug over, 21 september 1944. Beeld Imageselect
Tanks van de Welsh Guards steken de Waalbrug over, 21 september 1944.Beeld Imageselect

Brief van de dag: een verschrikkelijke oversteek

Peter Brusse schreef een mooi stukje over de gevechten in 1944 rond de Waalbrug die hij als jongetje meemaakte (O&D, 12 juli). Dit naar aanleiding van het overlijden van Lord Carrington die als kapitein van de Grenadier Guards de slag om Nijmegen meemaakte.

Brusses aanname dat hij de brug op de Duitsers heroverd zou hebben en daarmee ook de bevrijding van Nijmegen op zijn naam kon schrijven, behoeft een kanttekening. De brug had nooit ingenomen kunnen worden zonder dat de oever aan de noordkant was bezet door soldaten van het Amerikaanse 3de Bataljon van het 504de Infanterieregiment. Die waren op 20 september met canvasboten de Waal overgestoken onder commando van majoor Cook, die daar later nog de Militaire Willemsorde voor zou krijgen.

Het was een verschrikkelijke oversteek. De Amerikanen werden door Duitse tanks, artillerie en geweren beschoten en leden gevoelige verliezen (48 militairen sneuvelden en nog eens tientallen raakten gewond). Enkele boten sloegen om of zonken tijdens de oversteek.

Ze slaagden er desondanks in versterkingen aan de overkant te krijgen, eerst bij de spoorbrug, later bij de verkeersbrug. Carringtons tanks (door Amerikanen ter beschikking gestelde Shermans) konden daarna betrekkelijk makkelijk over de brug naar Lent rijden.

In 2013 werd de nieuwe Waalbrug geopend die met gevoel voor historie De Oversteek werd gedoopt. Als herinnering aan de 48 gesneuvelden is de brug uitgerust met 48 paren lichtmasten die na het invallen van de avond paar na paar van zuid naar noord aangestoken worden. Sinds 19 oktober 2014 lopen, als dagelijks eerbetoon, elke avond bij zonsondergang een of meer veteranen de Sunset March over de brug tijdens het ontsteken van de 48 lichten.

Cees de Groot, Amsterdam

Huizenprijzen

Pieter Klok maakt zich in het hoofdredactioneel commentaar (Zaterdag, 14 juli) zorgen over het feit dat de razendsnel stijgende prijzen voor koopwoningen de Nederlandse samenleving verdeelt in zij die een huis hebben en zij die dat helaas niet meer kunnen betalen.

De aftrek van de (op dit moment onnatuurlijk lage) hypotheekrente snel helemaal afschaffen en het bezit van een koophuis overbrengen van box 1 naar box 3 (zodat het bezit van een huis onder de vermogensrendementsheffing komt te vallen) zou misschien wat kunnen helpen.

De extra belastinginkomsten die deze maatregelen zullen opleveren kunnen dan worden gebruikt om de inkomstenbelasting voor iedereen te verlagen, dan hebben we er allemaal in de Nederlandse samenleving wat aan.

Bovendien wordt een structurele fout in de belastingheffing eindelijk eens gerepareerd.

Ben Stork, Gieterveen

Thorium

Volgens de krant (Ten eerste, 14 juli) zijn vijf kwesties in het klimaatakkoord omzeild. De belangrijkste wordt niet genoemd. Nog vóór de vijf komt thorium. CO2-vrije stroom, zo veel als je maar wilt, op ieder moment, goedkoop, zonder gevaar, zonder beslag op ruimte, en geen afvalprobleem. Al vijf jaar heeft zo’n groene reactor probleemloos gewerkt. Daar moeten we in investeren.

Gerard Smals, Haaren

Koninklijke verhuizing

Willem-Alexander, Máxima en jun kinderen gaan verhuizen van de Eikenhorst naar paleis Huis ten Bosch (Ten eerste, 14 juli).

Het is op zijn minst merkwaardig dat, terwijl er eerst miljoenen aan de Eikenhorst zijn uitgegeven en vervolgens nog meer aan de restauratie van paleis Huis ten Bosch, niemand in Nederland zich hier druk om maakt.

Het is per slot van rekening ons eigen belastinggeld wat hier wordt opgesoupeerd. De Oranjes willen iedereen met elkaar verbinden, maar bij mij werkt het alleen maar afschuw op.

Ron Keet, Roswinkel

Honeyshots

De Fifa wil af van de zogenoemde honeyshots, seksistische close-ups van mooie vrouwen tijdens het WK. Voordat er ongemakkelijke discussies ontstaan, heb ik hier de oplossing.

Het WK moet voor iedereen aantrekkelijk zijn. Verdeel dus de camera’s eerlijk tussen cameramannen, cameravrouwen en genderneutrale cameramensen. Voor elk wat wils. Mooie plaatjes, mooi voetbal. Mensen zijn nou eenmaal mooi als ze gek doen.

Andries Brandsma, Breda

Boze Witte Man

Ilias Mahtab uit zijn verbazing (Opinie, 14 juli) over de aandacht en het begrip voor de BWM (boze witte man). Hij ziet wegbereiders voor dit gedrag in zogenaamde echte-mannelijkheidsprofeten zoals de Canadese intellectueel Jordan Peterson. Met hun pleidooi ‘certificeren’ zij bovendien extreem-rechtse zwakkemannenhaters, aldus Mahtab.

Dit is pertinent onjuist. Peterson hamert juist op het aambeeld van de eigen verantwoordelijkheid en veroordeelt elke vorm van zelfbeklag. Hij pleit voor zingeving en zelfontplooiing, niet voor agressie en geweld. De regel ‘Ruim eerst je kamer op’, uit zijn boek 12 regels voor het leven, staat symbool voor zijn ideologie: werk eerst aan jezelf. Als je daarna nog tijd overhebt, kun je die aan je omgeving besteden.

Dus inderdaad, man én vrouw, emancipeer jezelf. Neem je verantwoordelijkheid.

Jasper Nagtzaam, Amsterdam

Meer over