ColumnMurat Isik

De oplossing voor Amsterdam: pak Airbnb eindelijk eens serieus aan

Wie wil weten hoe een ‘wetteloze jungle’ eruitziet, moet in de nachtelijke uren op excursie gaan naar het centrum van Amsterdam. ‘Het gezag is er ’s nachts niet langer aanwezig’, verklaarde Arre Zuurmond, de gemeentelijke ombudsman. Hij doelt op de extreme drukte in het hart van de stad waardoor de politie niet langer in staat is de openbare orde te handhaven. Het is er grimmig op straat, er wordt flink gezopen, er worden veel drugs gebruikt en verhandeld, en er zijn veel vechtpartijen, wildplassers en illegale taxi’s. Maar de politie treedt zelden op. Amsterdammers die in het centrum wonen, staan ’s ochtends vaak mismoedig de kots en pies voor hun huis weg te spoelen.

Naar aanleiding van Zuurmonds noodkreet verscheen in de Volkskrant een reportage over het werk van handhavers in Amsterdam. Handhaver Jody werd een avond gevolgd terwijl ze orde probeert te scheppen in de chaos. De dienstdoende journalist omschreef haar als volgt: ‘22 jaar, klein van stuk, lange blonde paardenstaart en blozende wangen.’ Na die beschrijving raakte ik vertederd en maakte ik me tegelijkertijd zorgen, want hoe moest dat toch met Jody in die wetteloze jungle? Ze vertelde dat ze ‘al het nodige had meegemaakt’. Zo werd ze al eens belaagd door een groep van twintig voetbalhooligans en had ze ‘bijna een mes in haar keel gekregen’ toen ze twee vechtende mannen uit elkaar haalde. Twee van haar collega’s zijn onlangs in elkaar geslagen door uitgaanspubliek: de een liep een gebroken arm op, de ander gebroken vingers. En onlangs ondernam iemand een poging een andere collega te wurgen. Jody vraagt zich regelmatig af waarom ze dit werk doet en is altijd opgelucht als ze heelhuids thuiskomt. 

Toen ik zelf 22 was, woonde ik nog braaf thuis, studeerde ik rechten en had ik een bijbaan bij platenzaak Fame Music in de Kalverstraat. Mijn grootste zorg was of ik wel hard genoeg had gestudeerd voor het aankomende tentamen strafrecht. Ik kan me niet voorstellen dat de introverte jongen die ik toen was in staat was geweest om dronken en agressieve mannen tot de orde te roepen, hen eraan te herinneren dat er in deze prachtige stad ook regels gelden en dat ze niet in de grachten mogen pissen. En ik had al helemaal geen bon durven uitschrijven aan een woeste schipper die met versterkte muziek over de grachten vaart en mij verrot scheldt. Jody doet het iedere avond.

Burgemeester Halsema is van mening dat er meer politie nodig is in Amsterdam om de drukte aan te pakken, maar meer politie heeft zelden een diepliggend probleem werkelijk opgelost, al zou ik Jody en haar collega’s meer rugdekking toewensen. Amsterdam wil daarnaast toeristen ook plekken buiten de stad laten bezoeken, zoals de Zaanse Schans en de Bollenstreek. Ik heb daar weinig vertrouwen in: de mensen komen immers voor de historische grachten, de Wallen, de coffeeshops en, vooruit, het Rijksmuseum.

De oplossing is simpeler: de enorme instroom aan toeristen indammen door Airbnb eindelijk eens serieus aan te pakken in navolging van andere wereldsteden. In New York mag een appartement niet voor minder dan 30 dagen achtereen verhuurd worden, in Berlijn is het slechts toegestaan kamers en niet gehele woningen te verhuren. In Amsterdam daarentegen mag een woning zestig dagen per jaar verhuurd worden. Dit leidt tot misbruik, ook omdat er te weinig handhavers zijn om dit te controleren.

Tijd voor strenger beleid dus en extra handhavers. Laat Jody de wetteloze jungle verlaten en via Airbnb verhuurde woningen controleren. Het zal meer effect hebben op de grote stroom toeristen, en Jody zal niet langer bang zijn dat ze niet heelhuids thuiskomt.

In de papieren versie van deze column is tot onze grote spijt de eerste alinea weggevallen. Deze online versie is wel compleet.

Meer over