ColumnArthur van Amerongen

De obsessie van Corbyn met ‘de zionisten’ verbroedert hem met extreem-rechts en met salafisten

Jeremy Corbyn legde de schuld van zijn verschrikkelijke afgang bij de media. Natuurlijk lag het niet aan zijn dorre uitstraling en aan zijn kneiterlinkse verkiezingsprogramma.

null Beeld

Het is de schuld van de media, stamelde Jeremy Corbyn verbitterd tijdens zijn persconferentie afgelopen vrijdag.

Ik moest onmiddellijk denken aan het verhaal ‘Der Löw is los!’ van de Duitse schrijver Kurt Tucholsky, dat hij in 1920 publiceerde onder het pseudoniem Peter Panter.

De leeuw Franz Wüstenkönig verveelt zich en besluit te ontsnappen uit de roofdierengalerij van de Zoologischer Garten in Berlijn.

Er breekt een onbeschrijfelijke paniek uit onder de bezoekers en het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje door de stad.

De dagbladen komen met speciale edities en het Reichswehrministerium besluit zwaar geschut in te zetten.

De leeuw kuiert ondertussen door de verlaten Kurfürstenstraße.

Overal hangen aanplakbiljetten, nog nat van de lijm :

»Mitbürger!

Der Löw’ ist los!

Wer ist daran Schuld?

Die Juden!

Wählt die Deutsche Volkspartei!«

De leeuw vreet zich vol in delicatessenzaken, verbaast zich over de bekrompenheid van werelddorp Berlijn, schudt de manen en keert terug naar zijn hok.

Daar rekt hij zich uit en bromt met warmte en overtuiging: nie wieder.

Twintig jaar na de publicatie van Tucholsky’s verhaal brulde Joseph Goebbels ‘die Juden sind Schuld!’ en de rest is geschiedenis.

Jeremy Corbyn legde de schuld van zijn verschrikkelijke afgang bij de media. Natuurlijk lag het niet aan zijn dorre uitstraling en aan zijn kneiterlinkse verkiezingsprogramma, de langste zelfmoordbrief uit de geschiedenis.

Voor zijn radicaalislamitische aanhang – medeverantwoordelijk voor de sloop van Labour – staan ‘de media’ gelijk aan de internationale Jodenheid plus handlangers.

Hun wereldoverheersing is immers onweerlegbaar bewezen in de Protocollen van de wijzen van Sion, de bijbel der antisemieten.

Ik was ooit correspondent voor Het Parool in Beiroet en interviewde een hoge Piet van de Hezbollah in de Beka-vallei (verwoed kauwend op munt en peterselie want ik had een araqkegel van heb ik jou daar).

Terwijl Haidar hummus aan het vegen was, begon hij aan een opsomming wie er allemaal Joods waren en dus in het wereldcomplot zaten: Yasser Arafat, Saddam Hussein, Kadhafi, de koningen van Saoedi-Arabië, Jordanië en Marokko, Mubarak van Egypte en Ben Ali van Tunesië.

Alleen Khomeini en Assad waren niet Joods.

Zelfs de Libanese media werden volgens Haidar gecontroleerd door de Joden, terwijl er in het landje op dat moment nog maar één Hebreeër woonde en die was straatarm.

De obsessie van Corbyn met ‘de zionisten’ verbroedert hem met extreem-rechts en met salafisten. ‘Bien étonnés de se trouver ensemble’, zeggen de Fransen dan.

Corbyn is een antisemietel: iemand die niet van jodelen houdt.

null Beeld Gabriël Kousbroek
Beeld Gabriël Kousbroek
Meer over