LezersbrievenMaandag 16 maart

De misantrope medemens is een virusbreker

De ingezonden lezersbrieven van maandag 16 maart.

Le Misanthrope van de Franse tekenaar en schilder Jean-Baptiste Marie Pierre  (1714-1789). Beeld
Le Misanthrope van de Franse tekenaar en schilder Jean-Baptiste Marie Pierre (1714-1789).

Brief van de dag

Vorige week had niemand nog gehoord van ‘sociale onthouding’ en nu weet iedereen wat het betekent; sociale contacten zoveel mogelijk vermijden. Er is een groep mensen die een leven lang sociaal onthoudt dat het een aard heeft. Tot vorige week heette dat echter nog mensenschuw of op zijn best schuchter. Maar door het coronavirus is de kijk op deze mensen veranderd.

Het is fijn dat deze mensen nu eens niet wordt geadviseerd om een psychiater op te zoeken, maar een schouderklopje krijgt. Hoe mensenschuwer hoe beter.

De misantroop als redder van de mensheid. Ik wil dan ook een lans breken voor onze misantrope medemens. Want een mensenhater is vooral een virusbreker. Virussen houden van knuffelaars, mensenmensen, weldoeners, wereldverbeteraars, netwerkers en ander gespuis dat de wereld op dit moment aan de rand van de afgrond brengt.

Nee, dan de misantroop. Die ziet achter zijn raam de mensheid in al zijn stupide onwetendheid en onbeduidendheid voorbij schuifelen. Het enige dat de misantroop naar de medemens spuwt, is zijn gal. Als je dan ook nog weet dat de misantroop zich zelden voortplant (goed tegen de overpopulatie), kan er maar één conclusie zijn: voor een gezonde samenleving hebben we meer mensenhaters nodig.

Ralph Posset, Den Bosch

Hersteltijd

Als de voordeur wordt dichtgesmeten kunnen onvermoede achterdeuren opengaan. Een daarvan is de relatieve leegte die nu voor velen ontstaat door de opgelegde retraite in verband met het coronavirus. Afspraken worden massaal afgezegd en de volle agenda van ambities en verplichtingen aangevuld met zelfopgelegde ‘leuke’ activiteiten wordt vervangen door een ademende agenda.

De geautomatiseerde reflex om ieder gaatje met nieuwe afspraken in te vullen wordt ontregeld. Er ontstaat ruimte om de pijnlijke gewrichten te laten herstellen, de energievoorraad aan te vullen en er ontstaat gelegenheid voor diepere gevoelens over werk en leven. Al dan niet bewust zullen velen dit waarderen.

Dit geldt natuurlijk niet voor de mensen die werkelijk door het virus worden getroffen. Voor hen is onze volle steun onontbeerlijk.

Pieter Holtland, Haarlem

Geboortegolf

Over negen maanden in de krant: deskundigen breken zich het hoofd over de onverwachte geboortegolf in ons land. De regering beraadt zich over het nemen van maatregelen.

Jos Lastdrager, Zoetermeer

Hamsteren

Kan iemand mij, en gelukkig nog vele anderen, uitleggen wat de hamsteraars doen met zoveel toiletpapier? En nu zij zoveel hebben ingeslagen, vind ik het wel zo prettig als zij een aantal weken binnen blijven. Laat jullie pas weer zien als alles wat gehamsterd is op is.

Evert Jan Schuur, Nuenen

Hamsteren (2)

Mijn ouders zijn hoogbejaard en mijn vader heeft het aan zijn longen. Ze wonen op het Friese platteland waar supermarkten niet bezorgen. Ik vind het daarom erg verstandig van ze dat ze zaterdag zo veel gehamsterd hebben dat ze nu minstens een week de deur niet uit hoeven.

Niek van Dijk, Amsterdam

Einde der tijden

Enorme bosbranden, overstromingen, orkanen, oorlogen, miljoenen ontheemden en nu ook nog een pandemie. Heeft iemand het einde der tijden al aangekondigd?

Toos de Jong, Rotterdam

Opperwezen

Waarom sluiten kerken en moskeeën eigenlijk hun deuren? De god die daar aanbeden wordt is toch almachtig en zal heus wel de gelovigen aldaar behoeden voor het virus. Klein beetje vertrouwen in je opperwezen mensen!

Theo Maassen, Eindhoven

Hoax

Voordat de notoire complotdenkers er mee komen: het coronavirus is een in het lab ontworpen virus dat bewust door internationale overheden wordt verspreid om 1) de vergrijzing tegen te gaan, en 2) en passant de klimaatdoelen voor dit jaar te halen. Volgend jaar is alweer een nieuw virus in de maak, het zogenoemde hoax-virus.

Gerrit Voortman, Warnsveld

Bezighouden

Eerst was/is er aandacht voor de medische gevolgen. Daarna voor de economische gevolgen. Ten slotte voor de juridische gevolgen. Corona zal ons nog jaren bezighouden.

Johan F. Bil, advocaat, Oosterhout

Wereldnieuws

Het coronavirus heeft migratie, oorlog, ellende en goed nieuws compleet verdrongen. Mag ik weer een Volkskrant met wereldnieuws, zonder paniekerig nieuws over het coronavirus? Het leven gaat gewoon door, weet u. Of ben ik chagrijnig door het virus?

Leon Rodenburg, Scheveningen

Gedeelde smart

Podiumkunsten worden deze weken massaal geannuleerd. Ook ik heb enkele mailtjes met afzeggingen ontvangen. Spijtig maar begrijpelijk. Het is gebruikelijk dat bezoekers hun geld terug krijgen als een voorstelling niet doorgaat. Maar in deze coronaperiode voelt het onrechtvaardig dat de pijn eenzijdig bij gezelschappen c.s. komt te liggen.

Het betekent voor veel mensen geen of veel minder inkomsten, terwijl er extra kosten gemaakt worden om al die annuleringen te managen. Gedeelde smart is halve smart. Ik stel voor dat bezoekers een deel (bijvoorbeeld de helft) van de kaartkosten terug krijgen. Schouwburgen, concertzalen, theaters, kom met een plan.

Ingrid Verhoef, Ede

Meer over