ColumnLoes Reijmer

Dé metafoor voor 2019? Het kruis van een hond

null Beeld

Mag ik alvast beginnen met terugblikken? Het is wat vroeg, zeker, maar op redacties wordt nu eenmaal al weken met gepijnigde frons naar het plafond gestaard en vergaderd over wat dan met veel eerbied ‘het jaar’ wordt genoemd – niet een simpele optelsom van dagen, weken en maanden, maar een overkoepelend thema of beeld waardoor u het idee krijgt dat wij journalisten de wereld heel goed begrijpen. Ik fronste hard mee, maar had de metafoor voor 2019 nog niet gevonden. Tot deze week dus, toen de grote thema’s van deze tijd samenkwamen in een hond, of nou ja, in het kruis van een hond, om precies te zijn.

Het gaat hier om Conan, de heldenhond die meehielp bij het overmeesteren van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi en daar maandag voor werd geëerd in het Witte Huis. ‘Dit is momenteel de bekendste hond ter wereld’, zei de president die roem immer als belangrijkste maatstaf ziet.

In zijn loftuitingen over de Mechelse herder sprak Trump steeds over hij/hem, maar achteraf kwam het Witte Huis zelf met een correctie: Conan is een teef, een vrouwtjeshond. Om twee uur later wéér met een correctie te komen: de hond is toch een mannetje. De volgende dag meldde ABC News op basis van bronnen binnen defensie dat Conan een vrouwtje is, om niet lang daarna weer op basis van andere bronnen te melden dat het toch echt om een mannetje gaat. Toen zaten huis-tuin-en-keukendetectives natuurlijk al dagen in te zoomen op het kruis van de heldenhond, zoals het tv-programma Zondag met Lubach begin deze maand al deed nadat Trump een foto van Conan had getwitterd.

Hoe kan het dat op het allerhoogste podium twee dagen wordt gesteggeld over de sekse van een hond? Allereerst omdat Trump in het Witte Huis zit, natuurlijk. De president is, zoals u weet, niet in zijn eerste leugentje gestikt. Al meer dan 13 duizend onwaarheden verspreidde hij sinds zijn aantreden, een krankzinnig aantal dat nauwelijks nog opzien baart. Niet zo gek dus, dat we nog even een blik werpen tussen de achterpoten van een hond die door de president als mannetje wordt aangeduid.

Het lijkt bovendien een onbeduidende kwestie, maar in de wereld van Trump is de sekse van een heldenhond heel belangrijk. Deze week nog twitterde hij een foto van zijn hoofd op het lichaam van bokslegende Rocky Balboa uit de Rocky-filmreeks. ‘Niemand weet wat hij ermee bedoelt’, schreven media, maar de bizarre foto liet wel zien wie volgens de president helden zijn, en wie niet. Het idee dat een vrouwtjeshond een IS-leider overmeestert zou zomaar eens tot kortsluiting in zijn hoofd kunnen leiden. Mocht hij er zelf niet over liegen, dan misschien wel zijn medewerkers om het wereldbeeld van de baas niet al te veel schade toe te brengen.

Een veelzeggend feit van deze tijd is dat de strijd voor gelijkwaardigheid van de seksen nu zelfs over de rug van een hond wordt uitgevochten. Maar bovenal zag ik in de kwestie Conan het ultieme bewijs voor het ‘post-truth’-tijdperk, het verdampen van een gemeenschappelijke waarheid. Nieuw is dat niet, in 2016 was ‘post-truth’ al het woord van het jaar, maar de afgelopen tijd konden we er niet meer omheen. Bij de impeachment-verhoren luisterden republikeinen en democraten naar hetzelfde en toch hoorden ze iets heel anders. In Nederland was een Amsterdamse burgemeesterszoon voor de ene krant een gewapende inbreker en voor andere kranten een stoute puber. Deze week werd een nieuwe omroep opgericht omdat de publieke omroep u niet de échte waarheid zou vertellen.

Nu zijn honden de preutste niet. Ze tonen hun geslachtsdeel trots aan de wereld. Als we het al niet eens worden over de sekse van een heldenhond, waarover dan nog wel?

Meer over