ColumnArnon Grunberg

De meeste mensen mengen een vleugje waarzeggerij door hun leven

null Beeld

We waren met zijn zevenen op het dakterras van de openbaar aanklager – een van de laatste avonden dat het kon, na het weekend zou het weer omslaan. De reden van de bijeenkomst was een verjaardag, waarover niemand sprak, wat misschien kwam omdat de jarige, een 51-jarige vader, voornamelijk klaagde over haaruitval.

De aanklager, die moord en doodslag deed, vertelde dat ze meer en meer geloofde in restorative justice, waarbij de verdachte en het slachtoffer (of beter gezegd de nabestaanden van het slachtoffer) met elkaar in gesprek gingen.

Ze vertelde dat ze onlangs een man had aangeklaagd die op de Upper West Side een oudere heer bij een geldautomaat had beroofd. De heer was daarbij gevallen, in coma geraakt en later gestorven. De kinderen van het slachtoffer en de dader waren met elkaar in gesprek gegaan, volgens de aanklager was dat voor iedereen bevredigend geweest. De dader, een man van in de vijftig met mentale beperkingen, kreeg tien jaar. Ik vond dat veel voor een man met beperkingen die voor het eerst in zijn leven geprobeerd had een overval te plegen, omdat hij door corona zijn baan had verloren. Maar dat zei ik niet, ik wilde de sfeer niet verpesten.

Een kleine vrouw, die tot dan had gezwegen, zei: ‘Ik sta elke ochtend om drie uur op, om zeven uur worden mijn man, mijn hond en mijn kind wakker, dan begint de fabriek van het gezinsleven.’

O God, het wordt zo’n avond, dacht ik.

In het dagelijks leven voorspelde deze vrouw trends, onder andere werkte ze voor een Nederlandse multinational die verf produceerde.

Mijn vooroordelen over trendvoorspellers bleken niet te kloppen, ze was intelligent en geestig, eigenlijk bedreef ze sociologie met een vleugje waarzeggerij erdoorheen gemengd. Een prima combinatie.

De meeste mensen mengen een vleugje waarzeggerij door hun leven.

Meer over