CommentaarKredietrente

De maximale kredietrente van 14 procent moet fors omlaag

Nu de rente extreem laag is en de maximale kredietrente hoog, is het voor postorderbedrijven en webwinkels lucratief dat klanten zich in de schulden steken. Substantiële verlaging van de kredietrente ligt voor de hand.

Robert Giebels
Distributiecentrum Wehkamp. Beeld Harry Cock / De Volkskrant
Distributiecentrum Wehkamp.Beeld Harry Cock / De Volkskrant

Indringend schetste Jeroen van Bergeijk in de Volkskrant de omgang van postorderbedrijf Wehkamp met klanten in financiële moeilijkheden. Undercover klantenservicemedewerker Van Bergeijk mocht klanten niet adviseren over het kopen op afbetaling, laat staan hun dit afraden. Want, zo bleek, spullen verkopen op krediet levert postorderbedrijven, webwinkels en andere ketens met afbetalingsregelingen, winst op.

Hun zich steeds dieper in de schulden stekende klanten moeten de maximaal toegestane kredietrente betalen: 14 procent. Ze kunnen tegen datzelfde, hoge percentage zelfs geld bijlenen boven op een al bestaande afbetaling; het postorderbedrijf als bank. Van elke drie leningen bij verzendhuizen is er één problematisch.

Het maximale kredietrentepercentage is de wettelijke rente plus een opslag. De wettelijke rente is 2 procent sinds 2015. De opslag was 17 procent en is verlaagd naar 12 procent in 2006. Veelzeggend is dat postorderbedrijven bij de rechter die verlaging aanvochten. Daarmee bevestigden ze dat kredietverlening belangrijk is voor hun bedrijfsvoering.

Nu de rente extreem laag is en de maximale krediet­rente hoog, is het voor postorderbedrijven en web­winkels lucratief dat zo veel mogelijk klanten zich in de schulden steken. Eventuele kosten door wanbetalers – een kleine minderheid – kunnen ze goedkoop financieren.

Minister Hoekstra van Financiën sommeerde de ­bedrijven hun leven te beteren, bijvoorbeeld door kwetsbare consumenten, die schuld op schuld stapelen, minder makkelijk te accepteren. Als kopen op afbetaling aantrekkelijk blijft, grijpt Hoekstra eind dit jaar in. Uit het alarmerende verslag van Van Bergeijk blijkt dat de minister nu maatregelen moet nemen.

Substantiële verlaging van de maximale krediet­rente ligt dan het meest voor de hand. De Tweede Kamer stemde vorige maand voor een motie met die strekking, al noemde die geen percentage dat de ­huidige, archaïsche 14 procent moet vervangen.

Een halvering van het percentage maakt het voor postorderbedrijven niet langer lucratief voor bank te spelen. Als ze er weinig aan verdienen, zullen ze kopen-op-afbetaling ontmoedigen in plaats van stimuleren zoals nu. Daardoor kunnen minder klanten zich in ­uitzichtloze schulden steken. Hoekstra moet de maximale kredietrente dan ook fors verlagen.

Meer over