De week van de hoofdredacteurPhilippe Remarque

De man zonder weekeinde en een nieuw aards paradijs

Eelco Meuleman

De namen van schrijvers, fotografen en illustratoren van de Volkskrant ziet u steeds weer voorbijkomen. Anderen staan er zelden in, terwijl ze een zwaar stempel drukken op de krant en site die u onder ogen krijgt: eindredacteuren, beeldredacteuren, chefs van de centrale tafels en deelredacties, site-coördinatoren. Ook zij maken de Volkskrant tot wat die is.

Eelco Meuleman.  Beeld Najib Nafid
Eelco Meuleman.Beeld Najib Nafid

Wist u bijvoorbeeld dat chef nieuws Eelco Meuleman nu al acht jaar vrijwel ieder weekeinde in touw is om een frisse en verrassende maandagkrant te maken, iets dat kranten traditioneel moeite kost? Ook houdt hij de site actueel in het weekeinde. Hij begint vrijdag te plannen, vergadert zaterdagochtend op de krant met de mensen van verschillende redacties die slechts zo nu en dan weekenddienst hebben, zet zondag met de chef-uit en de eindredactie de krant in elkaar (en werkt daarna nog twee dagen van ’s ochtends tot ’s avonds).

De mensen die Eelco aan het werk zet, worden per definitie in hun weekeinderust gestoord. Hij stuurt teksten vrijwel altijd terug met opmerkingen. Toch houden ze allemaal van hem. Hoe hij dat voor elkaar krijgt, is een raadsel, net als zijn leven zonder weekeinde. Dat zou een gewone sterveling nooit willen. Ik voelde me er licht schuldig over, maar Eelco wuifde dat altijd weg. En wat antwoordde hij toen we hem onlangs verzochten chef Verslaggeverij te worden? Hij heeft daar zin in. Maar tegen een weekeinde zonder werk ziet hij vreselijk op: ‘Wat moet ik dan doen?’ Dus bidt u voor hem, want hij heeft vandaag en morgen zijn laatste weekenddienst in een lange, lange reeks.

‘Als het nieuws niet voor iets groters staat, schrijven we er geen letter over’. Lees hier het interview met Eelco Meuleman over zijn werk als chef nieuws.

Tempelman in Astana

Een van de mooiste verhalen van deze week – u moet het beslist teruglezen als u het heeft gemist – kwam van Olaf Tempelman. Die reisde naar Astana, de gloednieuwe hoofdstad in de lege Centraal-Aziatische steppe die de sterke man van Kazachstan Nursultan Nazarbajev heeft laten bouwen. Olaf verdwaalt meteen in het begin tussen de extravagante gebouwen met namen als als De Tent, het Ei, de Aansteker en de Kool: ‘Zie als mens maar eens de weg te vinden op een plek waar, zo lijkt het, reuzen hun fantasie hebben mogen uitleven met XXL-lego’.

Olaf Tempelman.  Beeld Najib Nafid
Olaf Tempelman.Beeld Najib Nafid

Helaas was het stuk een beetje weggestopt achter in het katern V, zonder aankondiging op de voorpagina. De onlinelezers wezen ons terecht: het verslag van Olaf was die dag van ’s ochtends tot ’s avonds het best gelezen artikel op de Volkskrant-site. De ‘bewust digibete burger’ Tempelman (voor de fans: de rubriek keert binnenkort terug) gaat zo nog de voordelen van internet inzien.

Het Astana-stuk is aflevering 14 van Olafs ‘onregelmatig verschijnende serie’ over aardse paradijzen, plekken waarop mensen hun idee van een paradijs projecteren. Eerder was hij onder meer in Zwitserland, Bhutan, Tahiti, Singapore, Cuba en het meest geliefde golfresort van Donald Trump. Alle afleveringen zijn terug te lezen op volkskrant.nl/paradijs, een aanrader. Want Olaf maakt van die artikelen steevast zowel een geestig reisverslag over de ontluisterende werkelijkheid achter de mythe – met ietwat sukkelige hoofdpersoon –, als een knappe historische analyse van landen en (waan)ideeën. Van het geploeter tussen zwarte SUV’s op achtbaanswegen in Astana gaat het moeiteloos naar de onsterfelijkheid van sterke mannen en grootse gebaren: ‘U kent Napoleon; allerlei leiders die afzagen van het veroveren van Rusland of andersoortige grote projecten, die kent u niet.’ Dat alles in geweldige stijl.

Nu ja, ik ben liefhebber. Een ‘onregelmatig verschijnende serie’ over de hele wereld? Op een krant gaan dan normaliter alle seinen op rood. Niet met deze auteur. Medeliefhebbers kunnen in onze podcast het Volkskrantgeluid, aflevering ‘Bestaat het aardse paradijs?’, horen hoe Olafs serie ontstond en wat hij er zelf over denkt.

Meer over