Laat het stoppenJulien Althuisius

De maakt-niet-uitzegger is een gemakzuchtige luiwammes

null Beeld

Niet alle moderne verschijnselen hoeven we goed te keuren. Er zijn zaken waar we ons tegen kunnen, nee móéten verzetten. Deze week keert Julien Althuisius zich tegen maakt-niet-uitzeggers.

Over het algemeen weet ik behoorlijk goed wat ik wil in het leven. Een beetje leuk werk, beetje leuke kinderen, beetje leuke vrouw, beetje leuke vrienden, beetje leuk eten, beetje leuk reizen. Ook als ik niet goed weet wat ik wil, probeer ik toch een keuze te maken.

Een voorbeeld: ik ga bij een vriend langs, zomaar, voor de gezelligheid. Ik klop aan, hij doet de deur open, we zeggen elkaar gedag. Ik gooi mijn jas op de grond, hij vraagt of ik dat thuis ook doe, ik negeer hem en ga aan de keukentafel zitten. Dan komt het. ‘Wil je wat drinken?’ Ik weet niet wat ik wil drinken. Ik heb al genoeg koffie op en thee... laat ik het erop houden dat ik een mening heb over thee. Water? Mèh.

‘Nee, dank je’, zeg ik uiteindelijk en ik gooi mijn jas, die mijn vriend over een stoel heeft gehangen, weer op de grond.

Het punt van deze minimaal interessante anekdote? Ik maakte een keuze over wat ik wilde drinken. Kom op man, zegt u, wat is dit voor potsierlijke borstklopperij? Dat is toch heel normaal? Helaas. Veel, té veel mensen doen dat niet. Die antwoorden, als je ze vraagt wat ze willen drinken: ‘maakt niet uit’ of ‘doe maar iets’ (of, nog erger, allebei).

Hoezo ‘maakt niet uit?’ Hoezo ‘doe maar iets?’ Wat is dit voor houding? Hoe kan het je niet uitmaken wat je gaat drinken? Hoe kun je onverschillig staan tegenover een oneindig spectrum aan smaken, laat staan de gigantische waaier aan viscositeit? Maakt het je echt niet uit of je een glas bordeaux krijgt voorgeschoteld, een cappuccino met havermelk of een beker Vifit Goedemorgen aardbei-sinaasappel? Wat zegt dat over jou en je wil om te leven?

Maakt-niets-uitzeggers zien zichzelf ongetwijfeld als ontspannen, meegaande mensen. Mensen die alles wel best vinden en met halfgesloten ogen en een vreedzame glimlach het leven tegemoet treden. Het maakt mij niet uit wat je voor me inschenkt. Nee, echt niet. Ik pas me aan. Kijk mij eens lekker niet-veeleisend zijn. Was iedereen maar zoals ik.

Dat is een misverstand. Niemand moet zoals jij zijn.

De maakt-niet-uitzegger is een gemakzuchtige luiwammes die parasiteert op de inventiviteit van zijn gastheer of -vrouw, die van zijn probleem andermans probleem maakt.

Je moet altijd een keuze maken. Voor de ander, omdat die betere dingen in zijn leven heeft te doen dan te bedenken of hij voor jou water (plat of bruisend?), thee (zwart, groen?) koffie (met melk, suiker?) of tomatensap (met tabasco, wodka?) zal inschenken. Voor de mensheid, omdat de levenshouding van maakt-niet-uitzeggers ons niet verder brengt.

Maar vooral voor jezelf. Als je al geen keuze kunt maken over wat je wilt drinken, hoe kun je dan nog keuzen maken over met wie je oud wilt worden, of je kinderen wilt, welk huis je gaat kopen en welk internetabonnement je afsluit?

Maakt-niet-uitzeggers zijn gedoemd tot in de eeuwigheid als een hulpeloos vaantje alle kanten op te wapperen, overgeleverd aan de grillen van de wind. Terwijl het zo makkelijk voorkomen kan worden. Als iemand je vraagt wat je wilt drinken, kies dan iets. Bier, wijn, water, koffie, thee, appelsap, whiskey, een avocadoshake of juist helemaal niets.

Elke keuze is goed, ook als hij fout is. Maar maak die keuze, verdomme. Het maakt wel degelijk uit.

Meer over