Media inHet Verenigd Koninkrijk

De lockdown zal Maureen (83) een zorg wezen: ‘Het leven tussen de bombardementen ging ook gewoon door’

Boris Johnsons oorlog tegen het coronavirus ­ontmoet scepsis, met name bij zijn oude vrienden in de media, constateert onze correspondent ­Patrick van IJzendoorn.

Maureen Eames. Beeld BBC
Maureen Eames.Beeld BBC

Gevraagd naar de lockdownmaatregelen was Maureen uit Barnsley helder. ‘Ik vind het allemaal belachelijk’, zei ze voor de televisiecamera’s, ‘we hadden nooit in een lockdown moeten zitten. Mensen die kwetsbaar zijn, moeten worden geholpen en beschermd. De rest van ons? Ik ben 83. Het zal me een zorg wezen. Ik heb niet veel jaren meer te gaan en ik laat me niet opsluiten.’ In één klap was ze de lieveling van lockdownsceptisch Engeland. Er was zelfs verbazing dat BBC-nieuws deze voxpop had uit­gezonden, want kritiek op de lockdown is ongebruikelijk bij de publieke omroep. Of bij de ­rivalen, zoals Sky en Channel 4.

Maureen en haar man Michael (een gepensioneerde mijningenieur) gaven in de dagen erna ­meerdere interviews. Maureen vertelde over haar kinderjaren, toen het leven tussen de bombardementen ‘gewoon’ doorging. ‘Dat is wat we nu ook moeten doen’, oordeelde ze stoïcijns.

Daar dacht Boris Johnson ­anders over: de premier besloot enkele dagen later na Maureens interview zijn landgenoten ­wederom huisarrest op te leggen. Wat slecht viel bij de conservatieve pers. ‘De gijzelaar van ­Downing Street’ noemde The Daily Mail hem spottend, nadat bekend was geworden dat wetenschappelijke adviseurs de premier het mes op de keel hadden gezet.

In een hoofdredactioneel commentaar vergeleek The Mail on Sunday Johnsons controversiële waarschuwing dat corona in december 4.000 levens per dag zal eisen met de beruchte claim van Tony Blair dat Saddam Hoessein het Verenigd Koninkrijk binnen 45 minuten kon aanvallen, als motief voor de Britse deelname aan de Irak-oorlog.

Columnist ­Richard Littlejohn keerde, net als Maureen uit ­Barnsley, terug naar de Tweede Wereldoorlog. ‘Als het 1940 was geweest’, schamperde hij, ‘zou ­Boris de gevechtspiloten aan de grond hebben gehouden om de Koninklijke Luchtmacht te beschermen.’

Steun heeft Johnson nog wel van een historicus die net als hijzelf een biografie over Winston ­Churchill heeft geschreven. ‘Boris weet maar al te goed’, beweerde Andrew Roberts, ‘dat Churchill in 1942 het dieptepunt beleefde van zijn premierschap tijdens de oorlog, met eindeloze klachten over en kritiek op elk aspect van zijn leiderschap.’ Johnson zelf haalde de oorlog erbij door te beloven dat zijn regering nu reeds het zaad zaait voor een ‘New Jerusalem’ dat na de coronacrisis zal worden gebouwd – een verwijzing naar de opbouw van de verzorgingsstaat na de oorlog.

In The Daily Telegraph beweerde Madeline Grant dat de strijd tegen het hardnekkige coronavirus beter kan worden vergeleken met de Vietnamoorlog: een niet te winnen strijd die werd gevoerd op basis van mis­leidende data en waar bevelhebbers uit frustratie steeds zwaarder middelen inzetten.

Lockdownsceptici als Grant mogen graag wijzen op de opmerking destijds van een Amerikaanse officier, dat het vernietigen van een Vietnamees dorp de enige manier was om het te redden. Een veelgehoorde klacht is immers dat Johnson te weinig aandacht schenkt aan de schaduwzijden van een lockdown.

Daarbij gaat het niet alleen om economische schade, werd duidelijk uit een ijzig reisverslag van Dan Hodges uit Wales, het land van zijn vader dat door Eerste ­Minister Mark Drakeford op slot is gegooid om het virus uit te roeien. Hodges trof een natie van ‘angst en gordijngluurders’ aan. ‘Ik ben naar het Amerikaanse ­Zuiden van Donald Trump geweest’, blikte de zoon van actrice Glenda Jackson terug in The Mail on Sunday, ‘ik heb verslag gedaan van Corbyn-manifestaties, bij de English Defence League en in UKIP-oorden. Nergens heb ik zo veel wantrouwen en paranoia meegemaakt als in het Wales van Drakeford.’

Meer over