OpinieDe week van de hoofdredacteur

De krant in zomerstand en de taaie weg van een Syrische vluchteling

null Beeld

Leve de komkommertijd

U heeft het vast gemerkt: de Volkskrant gaat over op de inmiddels vertrouwde zomerindeling. De krant is zes weken iets dunner. Dat valt samen met het land dat een beetje stilligt. Mensen zijn op reis, politiek, bedrijven en onderwijs zwijgen. Gelukkig hoeft dat weinig af te doen aan de levendigheid van de krant. Wij bereiden elk jaar reeksen voor en sparen goede verhalen op, in de vrees dat we een nieuwsluwe periode door moeten komen. Maar vrijwel altijd gebeuren er onverwachte dingen (en blijven wij zitten met de voorbereide verhalen). Dat zijn doorgaans geen vrolijke gebeurtenissen (Breivik, MH17). Menselijk gezien kunnen we beter hopen dat het echt komkommertijd wordt. Als lezer ben ik altijd wel blij met de zomerse specialiteiten, zoals de dubbelinterviews in Zaterdag & Opinie, en het feestelijke V Zomer Magazine met grote verhalen als de aardse paradijzen van Olaf Tempelman, en met rubrieken en columns die slechts zes weken leven (en bij gebleken succes terugkeren). Zoals Wieteke van Zeil die nieuwe stijliconen verbindt met oude voorlopers, de attributenlijst van Lisa Koetsenruijter en Madelon Meester en de brutale vakantievragen van Nathalie Huigsloot. Nieuw dit jaar: Dorien van Linge die mee uitgaat met een groep stappers (dan hoeft u zelf niet te nachtbraken) en Cor Groenenberg die daar een schilderij van maakt.

Het schilderij van Cor  Groenenberg bij het eerste stapverhaal van Dorien van Linge. Beeld Cor Groenenberg
Het schilderij van Cor Groenenberg bij het eerste stapverhaal van Dorien van Linge.Beeld Cor Groenenberg

Somer Al Abdallah

Donderdag stond een tamelijk ontnuchterend stuk in de krant over jonge hoogopgeleide vluchtelingen die in Nederland verder studeren. De taal blijft een grote barrière, ook als je die al een beetje spreekt, en op vriendschappen met Nederlandse studenten hoef je niet te rekenen, zeggen ze. De verslaggever die hun verhalen optekende, is zelf een Syrische vluchteling, Somer Al Abdallah. Nadat hij twee opiniestukken had geschreven, loopt hij nu stage bij de verslaggeverij van de Volkskrant. Het wrange is dat zijn eigen geschiedenis ook aantoont hoe lastig het is om op je vroegere niveau te werken in een nieuw land met een nieuwe taal.

Somer heeft in Aleppo sociologie en public relations gestudeerd, heeft er gewerkt als onderzoeker en columnist. Nu is hij al drie jaar en acht maanden met Nederlands bezig en heeft het staatsexamen Nederlands voor hoger onderwijs gehaald. Voldoende om krantenartikelen en boeken te lezen, een gesprek te kunnen voeren en een zin te formuleren als ‘Taalbeheersing blijft een moeilijk probleem’. Schrijven is in een vreemde taal het allermoeilijkste. Als je dat ook nog op een niveau wilt doen dat zelfs voor de meeste Nederlandse aspirant-journalisten moeilijk te bereiken valt, is het schier onmogelijk.

De stukken die Somer schreef, zijn met hulp van collega’s tot stand gekomen. Die zijn heel aardig, zegt hij, maar ze hebben niet zoveel tijd omdat ze zelf moeten onderzoeken en schrijven. Als Somer later dit jaar een betaalde baan moet gaan zoeken omdat zijn uitkering anders wordt gekort, wordt het iets in de horeca of de schoonmaak, vertelt hij. ‘Op papier lijkt dit het deel van de nieuwkomers voor wie de integratie het soepelst zou moeten verlopen: jong, hoogopgeleid, de taal al behoorlijk onder de knie. Maar in de praktijk vindt deze groep nog niet zo gemakkelijk zijn plek in het hoger onderwijs’, schrijft Somer in zijn stuk. Voor de journalistiek geldt hetzelfde. Maar Somer heeft ook wat te bieden: hij heeft contacten onder vluchtelingen en spreekt Arabisch. Voor dit verhaal en een aantal van zijn ideeën die we nog aan het uitvoeren zijn, komt dat goed van pas, wellicht ook in de toekomst. Het is een lange, taaie weg. Maar deze vluchteling zet door. Een begin heeft hij in ieder geval gemaakt.

Somer Al Abdallah
 Beeld Pauline Niks
Somer Al AbdallahBeeld Pauline Niks
Meer over