De kinderen in Nederland verdienen een iets hoger niveau - op z'n minst een moddervette halfhoogslaper

Godverdomme zeg. Wat was dit nou? Het had toch gewoon op de site gestaan? Ze waren heus niet de enigen die het hadden gezien. Zo'n vijftigduizend bestellingen waren er geplaatst, voor in totaal zestigduizend stuks. Konden ze bij Leen Bakker wel roepen dat ze 'per ongeluk' de prijs van het matras op de site hadden vermeld en dat de Hoppekids Fairytale Knight ('een sprookjesachtige halfhoogslaper' met een 'paaldikte' van een lieve 52 millimeter) geen 25 maar 300 euro kostte, daar hadden achthonderd koopjesjagers geen boodschap aan. Hier die hoogslaper. Of wil tante Leen die arme kindjes zelf gaan uitleggen waarom ze zo laag moeten slapen? Goed, de rechter had dan in kort geding geoordeeld dat de betaalbare-lifestylegigant de gedupeerden niet hoeft te compenseren, maar het starten van een bodemprocedure was zeker nog niet uitgesloten. Dat meneertje Bakker niet denkt dat-ie er zo makkelijk van af komt.

Zelf kwamen we nauwelijks aan werken toe nu de leerkrachten een dagje naar Den Haag waren. Terwijl we onze respectieve kinderen niet uitgelegd kregen dat een bodemprocedure nou eenmaal langer duurt dan een kort geding, probeerden we nog iets van het laatste debat van Jeanine Hennis mee te krijgen. Alle defensiewoordvoerders stonden met een schep aan een graf dat allang gegraven was en rekwisietenkoning Thierry Baudet had een soortement van vissersvestje aangetrokken en een paar legerkisten in de hand. Hoe moest de zelfverklaard 'grootste intellectueel van Nederland' anders uitleggen dat onze manschappen ondeugdelijk materiaal meekrijgen?

Even verderop moest NOS-hoofdredacteur en wuft-haar icoon Marcel Gelauff zich verantwoorden. Niet voor het bericht op de site over de dubbele regenboog boven het stadhuis na het overlijden van de burgemeester of het uitgebreide stilstaan bij de relatiebreuk van de Knolletjes, maar voor de berichtgeving rondom het bloedbad in Las Vegas. Annechien Steenhuizen had de schutter een 'witte man' genoemd en dat viel dus even helemaal verkeerd. Wat deed die huidskleur ertoe nu het geen moslim was? In onbruik geraakt wandelend stemkastje Jan Dijkgraaf deed zelfs aangifte. Racisme was het. Niks minder.

Alles overziend, schrokken we nogal van het weekniveau. En als iemand u iets over een gebrek aan niveau kan vertellen dan zijn het de Betrouwbare Mannetjes wel. Talkshows die weer eens nauwelijks verder kwamen dan het opwarmen van de dagelijkse Twitterruft, misleidende kipstuckjes, de jaarlijkse acrobatische Pietenspagaat van het Sinterklaasjournaal, enzoknol, enzoknol. En dan moet onze nationale trots nog aftrappen.

Ondertussen staat Rutte III voor de deur. En wie zijn er weer de dupe? Precies. Het Kinderpardon zal niet worden verruimd omdat 'dat juridisch allemaal heel ingewikkeld ligt'. Kanslozer dan een rechtszaak tegen Leen Bakker. Gaan ze gewoon niet eens aan beginnen. Tussen 2013 en 2016 zijn er 1.360 aanvragen gedaan, waarvan er honderd zijn toegewezen. Dertienhonderdzestig kinderen. In drie jaar. Enfin. Dat 'rechts met den bijbel' zal dan wel op dat stukje in Leviticus over meevallers voor het bedrijfsleven slaan.

Nee, dat het voor ons dan misschien te laat is, daar hebben we wel vrede mee. Maar je zou de kinderen in Nederland toch een iets hoger niveau gunnen. Een beetje fatsoenlijk onderwijs, een minder kinderachtige pardonregeling, of, op z'n minst, een moddervette halfhoogslaper.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Hoe dan ook: Fantastic game.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over