LezersbrievenDonderdag 19 december

De huisarts komt na acht weken zwangerschap niet meer bij de verloskundige zorg kijken

De negenmaandenbeurs in de RAI in Amsterdam. Beeld Katja Poelwijk
De negenmaandenbeurs in de RAI in Amsterdam.Beeld Katja Poelwijk

Brief van de dag: huisarts verwijst zwangere vrouw niet

Een oud-dermatoloog die een vlammend betoog schrijft in de krant gericht tegen de huisartsen en het poortwachterstelsel in de gezondheidszorg, dat roept vraagtekens op. Althans bij mij, praktiserend huisarts sinds twintig jaar.

De stijgende babysterfte wordt door de auteur zomaar in de schoenen geschoven van mij en mijn collega’s en en passant krijgen we ook nog de schuld van de slechte resultaten van de kankerzorg in Nederland. De uitspraken worden geponeerd als feiten, zonder duidelijke onderbouwing.

Volgens de auteur was de verloskundige zorg veertig jaar geleden de beste in Europa; dat dat nu niet zo is, zou komen omdat de huisarts te laat de zwangere vrouw in het derde trimester zou verwijzen naar de gynaecoloog.

Veertig jaar geleden werd de verloskundige zorg voornamelijk door huisartsen gedaan, de verloskundigen hebben dit ongeveer dertig jaar geleden overgenomen. De huisarts komt er na acht weken zwangerschap niet meer bij kijken, de controles worden dan overgenomen door de verloskundige. Deze verwijst ook, indien nodig, naar de gynaecoloog zónder tussenkomst van de huisarts.

Esther Croiset, huisarts, Hazerswoude-Dorp

Gewone burgers

Boeren: melkquotumfraude, kalverfraude, mestfraude, EU-subsidiefraude, fiscale fraude, fipronilschandaal, Q-koorts, faciliteren drugscriminaliteit door de verhuur van lege stallen en schuren, illegale werknemers, milieu-aanslagen door te hoge stikstof- en nitraatuitstoot, dierenverwaarlozing.

Bouwers: bouwfraude, faillissementsfraudes, fiscale fraude, zwartwerken, beunhazerij, koppelbazen, steekpenningen en omkoping, illegale werknemers, uitbuiting.

Ik ben vast nog het een en ander vergeten. Duidelijk is wel dat het om twee semicriminele beroepsgroepen gaat. Geen begrip, noch pardon derhalve: ook zij dienen zich net als gewone burgers aan de regels te houden.

Eugene Schroer, Tiel

Boerenerven

Het hart zit bij mij op de goede plaats. Links van het midden en groen. Demonstreren is een goed verankerd grondrecht. Daarom doe ik hierbij een oproep om tijdens de oogsttijd met zoveel mogelijk fietsers alle boerenerven te blokkeren.

Lex de Lang, Amsterdam

Niet OK

Zowel klimaatdrammer als boomer zijn begrippen die meer zeggen over de afzender dan over de ontvanger. Men zegt dus, ‘ik heb geen inhoudelijke argumenten, dus besluit ik maar om je uit te schelden’. Op de man spelen is op het voetbalveld goed voor een rode kaart. Dat wij in een tijd leven dat het acceptabel wordt gevonden om anderen weg te zetten, en dat scheldwoorden ‘woord van het jaar’ kunnen worden, zegt iets over de tijdgeest.

Reynier Pronk, Heemstede

Stomme boomer

Mijn gewaardeerde kleinzoon (19) en ik (73) proberen om het gezellig te houden niet meer over politiek te praten. Hij, gecharmeerd van Thierry Baudet, en ik, lid van GroenLinks, zien onszelf wat dit betreft als progressief en constructief en hem als conservatief en destructief. We zouden elkaar voor ‘boomer’ kunnen uitmaken. Ja misschien als grapje; maar wat heb je aan een woord dat niet meer zegt dan dat je wat de ander denkt stom vindt?

Koos Dansen, Arnhem

Oogkleppen

Amusant, die typering door Philip Huff van een boomer als ‘iemand met een volledig vergoed gehoorapparaat die niet luistert naar een ander’ (Voorpagina, 18 december). Heeft hij zo veel last van zijn eigen oogkleppen (Nederlands voor smartphone) dat hij die horden millennials met koptelefoons en headsets om hem heen niet ziet?

Guido Heerink, Tilburg

Alles

Aanvullend op het heldere betoog van Tom S. Hageman (O&D, 17 december) over het volledig ontbreken van culturele innerlijke beschaving bij neo-liberalen nog even een prachtig citaat van Elias Canetti uit zijn boek Vliegenpijn: ‘De rijken denken dat alles te koop is en wat zo sneu is: ze denken dat het alles is…’

Hans Ter Borg, ’s-Hertogenbosch

Haagse slangenkuil

Goed beschouwd is het een grof schandaal dat diverse bewindslieden die in de afgelopen jaren de scepter over de belastingdienst hebben gezwaaid, onder wie Eric Wiebes, en aldaar een complete chaos hebben achtergelaten, nu met droge ogen toekijken hoe de - net opgestapte - staatssecretaris Snel compleet stukliep op diezelfde chaos. Maar ja, zij zitten veilig in het volgende baantje.

Patrick Jacobs, Doorn

Midwinterfeest

Vanaf 21 december beginnen de dagen te lengen. De langste nacht luidt een nieuw begin van het leven in. Daar is niets aan verzonnen. Voor de bewoners van noordelijk Europa was dat tweeduizend jaar geleden zo belangrijk dat ze dat moment vierden: het midwinterfeest. Toen het christendom hier zijn intrede had gedaan, werd de jaarlijkse viering van de geboorte van het kerstkind zodanig vastgesteld dat dit midwinterfeest erdoor werd verdrongen.

Nu het christendom in Europa op zijn retour is, zou ik willen pleiten voor het in ere herstellen van het midwinterfeest. In de langste nacht van het jaar kunnen we dan stilstaan bij de talloze oorlogen en misdrijven die het christendom Europa heeft gebracht.

Paul Gerbrands, Valkenswaard

Meer over