ColumnSander Schimmelpenninck

De Great Reset zal er nooit komen, want in Nederland hobbelen we nog altijd van roddel naar ophef

null Beeld

In debat over de erfbelasting noemde de voormalige demograaf en tegenwoordige demagoog Jan Latten het begrip al in zijn eerste zin: The Great Reset. Verhoging van de erfbelasting zou volgens Latten óók al deel zijn van het snode plan van de wereldelite, die het eigendomsrecht wil afschaffen en koers wil zetten naar een nieuwe periode van donker ‘Oost-Europees’ communisme. Wéér wat geleerd; ik dacht na zeven jaar Quote dat de elite juist wel van bezit en mooie spulletjes hield, maar dat had ik blijkbaar verkeerd gezien.

Het zal u niet verbazen dat De Telegraaf bovengenoemde complotwaanzin van een doorgeslagen pensionado gewoon afdrukt. Diezelfde krant bracht afgelopen week immers ook al meer dan tien artikelen vol non-nieuws over Sigrid Kaag, nadat de rancuneroze margebloggers van Geenstijl het voorwerk voor hun boze ooms hadden gedaan. Met journalistiek heeft het allemaal niets te maken: Geenstijl en De Telegraaf zoeken al jaren met het linkeroog naar een speld in een hooiberg, zonder de balk in het rechteroog op te merken.

Bij Geenstijl en De Telegraaf maken ze zich drukker over vrouwen die zich inzetten voor de publieke zaak, dan mannen die hun zakken vullen of mensen ophitsen. En alleen Geenstijl en De Telegraaf trekken een fatsoensgrens bij een raak grapje over het niet eens bestaande gezin van een extreemrechtse clown, maar voelen geen enkel bezwaar bij het voortdurend belasteren en verdacht maken van het wél bestaande gezin van Sigrid Kaag. Pluriformiteit is leuk en aardig, maar het verschil tussen goed en fout is soms zonneklaar.

Wat niet alleen voor de domrechtse media geldt, is dat we ons nu alweer maanden bezighouden met randzaken als de autogordels van Kaag, de zoveelste splinterpartij en de mondkapjesmiljoenen van Sywert. Ondertussen is het in Canada vijftig graden, giert de ongelijkheid de pan uit en kan na anderhalf jaar coronacrisis alleen maar de conclusie worden getrokken dat het virus helemaal niet de gehoopte verandering heeft gebracht.

Was corona maar een Great Reset en hadden we corona maar aangegrepen om een nieuw sociaal contract op te bouwen. En was de waardigheid van elk mens maar centraal komen te staan, zoals nog altijd te lezen valt op de website van het World Economic Forum (WEF), als een hopeloos verouderde naïviteit van slechts een jaar geleden. De Great Reset is in werkelijkheid vooral een Short Pause gebleken; een tijdelijke pas op de plaats, waarna de wereld weer gretig en ongelijker dan ooit doordendert.

Corona was een gezondheidscrisis, met een paar interessante morele vraagstukken, en de beangstigende realisatie dat een flink deel van de bevolking bij een relatief bescheiden crisis al doorslaat naar totale gekte. Maar uitzoomend was corona hoogstens een katalysator van bewegingen die al in volle gang waren. Het kruispunt waarop leiders volgens het World Economic Forum wereldwijd zouden staan, blijkt in Nederland in ieder geval niet interessant genoeg, want hier hobbelen we nog altijd van roddel naar ophef.

De Great Reset zal er nooit komen. Niet alleen omdat de gepercipieerde wereldelite niet bestaat, maar vooral omdat de belangen van de wel degelijk bestaande economische elite juist ligt bij behoud van de status quo. In die zin is The Great Reset net zoiets als de erfbelasting: juist de mensen die er het meeste belang bij hebben, zijn ertegen. De verliezers van het huidige systeem hebben het blijkbaar (nog) te goed om echt te snappen waar het mis gaat. En wanneer de elite tegen het eigen belang in plannen maakt om de wereld gelijker en duurzamer te maken, wekt dat blijkbaar zoveel argwaan dat ze de massa niet mee krijgen.

Daarmee is de cynische conclusie dat we op een spoor blijven waarvan we weten dat het alleen maar slecht kan eindigen. Het constante bijdrukken van geld, de voortdurend lage rente en de groeiende ongelijkheid, die blijkbaar onvermijdelijk is in vredestijd, zorgt ervoor dat de spanning vrolijk verder opbouwt. Tot die échte crisis komt, is het gewoon weer komkommertijd op de vulkaan.

Sander Schimmelpenninck is journalist en ondernemer.

Meer over