ColumnPaul Onkenhout

De goddelijke kaalkop

null Beeld

Op Twitter ging donderdag een filmpje rond waarin een man met een baard druk bewegend een liedje zong over Marcel Keizer, in het Portugees. Deus Keizer, heette het. Deus betekent God.

Keizer klonk als Kézèr. De Portugese man droeg een groen-witte sjaal en een pet. Groen en wit zijn de kleuren van Sporting Clube de Portugal, de club waar Keizer sinds een maand trainer is.

De aanstekelijke melodie van het liedje herkende ik dankzij de Spaanse Netflixserie La Casa de Papel. Bella Ciao is oorspronkelijk een Italiaans anti-fascistenlied. Het zou mooi zijn als de supporter van Sporting het lied mede daarom heeft gekozen.

Met behulp van Google translate kon ik de tekst volgen, voor het grootste deel althans. Na ‘hij is een Guardiola’ werd ‘of een knooppunt’ gezongen, iets wat moeilijk te plaatsen is. Voor ‘Soja o que deus’ gaf Google ‘Wees wat God’ terug.

Met een foto van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam in beeld werd de afkomst van Keizer genoemd (‘Veio da Holanda’). De zingende supporter was zo enthousiast over de Nederlandse trainer van zijn club dat hij zichzelf op een gegeven moment het advies gaf om te kalmeren en iets te drinken te nemen.

Veruit het mooiste zinnetje: O nosso carequinha: ‘Onze kaalkop.’

Woensdag won Keizer met Sporting voor de zevende keer op rij. In zeven wedstrijden scoorde de ploeg dertig keer. Als Keizer God is, is Bas Dost zijn zoon. Dost scoort aan de lopende band. De speelstijl wordt als swingend omschreven.

Keizer is de vijfde trainer van Sporting in vijf maanden. Het dieptepunt van de crisis werd in mei bereikt toen de spelersgroep op het eigen trainingscomplex werd aangevallen door een stuk of vijftig hooligans. Ze zouden – dit soort dingen hoor je niet vaak - zijn geïnstrueerd door de voorzitter, Bruno de Carvalho.

Het woord ‘uitdaging’ schiet hier tekort. Sporting was een maand geleden een nachtmerrie voor elke trainer, een hellhole aan de Taag waar de chaos regeerde. Inmiddels is de stemming totaal omgeslagen en worden er euforisch liedjes gezongen over een goddelijke kaalkop uit Nederland die alleen met Pep Guardiola te vergelijken is.

Het gaat hier dus over een trainer die precies een jaar geleden werd ontslagen door Ajax, vooral omdat directeur Overmars hem niet pruimde. Overmars wachtte op zijn kans en kreeg die toen Ajax in het bekertoernooi verloor van FC Twente. Keizer werd geofferd.

Het is alweer bijna vergeten. Keizer was maar een half jaar trainer van Ajax. De spectaculaire opmars van Ajax na de zomer, in de Champions League vooral, heeft dat hoofdstuk al weer bijna uitgewist.

Ajax was te wisselvallig, zei de directie na het ontslag van Keizer. Over een oorzaak, de grootste misschien wel, werd door Van der Sar en Overmars met Keizer nooit een woord gesproken: het ongeval van Abdelhak Nouri en het effect op de spelersgroep. Keizer was pas net begonnen als trainer van het eerste elftal toen Nouri werd getroffen door een hartstilstand.

In de paar interviews die hij sinds zijn ontslag bij Ajax gaf, hield hij zich op de vlakte. Hij analyseerde nuchter wat hem was overkomen en trapte niet na. Zo zit ik niet in elkaar, zei hij in Voetbal International zonder rancune.

Keizer verdween, vond emplooi bij Al-Jazira in Abu Dhabi en dook vorige maand plotseling op in Lissabon. Kort daarvoor verscheen Nouri, een monument van Henk Spaan voor de jonge Ajacied. Ook Keizer komt in het boek aan het woord.

Hij werd destijds zwaar beproefd. Tegen de spelers van Ajax moest hij zeggen dat een lach op de training niet betekende dat ze Nouri waren vergeten. Het verdriet verdween geen moment uit de kleedkamer. ‘Ik ben zelf drie maanden huilend heen en weer gereden.’

En nu is hij dus deus Kézèr, en O nosso carequinha. Mooi is dat.

Meer over