LEZERSBRIEVENDinsdag 24 november

De geadopteerde hond uit Griekenland is geen verdienmodel

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 24 november.

Een zwerfhond bij de Acropolis. Beeld Hollandse Hoogte / Nick Hannes
Een zwerfhond bij de Acropolis.Beeld Hollandse Hoogte / Nick Hannes

Brief van de dag: Dierenliefde

Donderdag 19/11 suggereerde Peter-Jan Schatens dat bij de adoptie van honden uit het buitenland een verdienmodel leidend zou zijn en dat het adopteren van honden uit Nederlandse asiels daarom de voorkeur zou moeten hebben. Dit werd niet met feiten onderbouwd.

Wij als adoptanten van hondjes uit Griekenland, via de stichting GaGa Animal Care op het eiland Lesbos, weten zeker dat het bij deze dieren absoluut niet gaat om geld verdienen, maar uitsluitend om dierenliefde. Hoe wij dat weten? Door vrijwel dagelijkse rapportages over de opvang ter plekke. De opvatting dat het alleen om geld draait, is niet alleen onnodig cynisch, maar kan ook ten koste gaan van de bereidheid tot het adopteren van honden uit het buitenland. En hoewel het in veel landen de goede kant opgaat met de daling van het aantal zwerfhonden zijn adoptanten helaas nog steeds hard nodig.

In het recente verleden is er terecht aandacht besteed aan walgelijke fokfabrieken in Oost-Europa. Maar de suggestie dat hetzelfde zou spelen in Griekenland is aantoonbaar onwaar.

Dat de Nederlandse asiels vol zouden zitten met plaatsbare honden is ook onjuist. Er is vaker gepubliceerd over het hoge percentage vechthonden en andere onaangepaste dieren die daar helaas terechtkomen.

Renée Rijff, Den Haag

Arbeidsdeelname

Het programma Waarom werken vrouwen niet? heeft een gevoelige snaar geraakt. Van medelijden, tot ‘hoe kun je zo stom zijn’ tot aan ‘waar zijn die mannen dan?’

Het is onnodig alle cijfers te herhalen die er zijn over arbeidsparticipatie, dan wel het gebrek eraan in onze welvarende maatschappij. Een welvaart die niet vol te houden is met het anderhalfverdienersmodel. Dat kan iedereen begrijpen die leeft in een land waar onderwijs, infrastructuur en gezondheidszorg op orde is en toegankelijk voor iedereen.

Deze situatie kan niet opgehoest worden door participanten die niet voldoende bijdragen. Het is een idee-fixe dat iedereen in de toekomst volwaardige AOW uitgekeerd krijgt als er maar voor een parttime deel is bijgedragen. Dat komt dan bovenop dat parttime pensioen.

Natuurlijk heeft iedereen het recht achter de voordeur zelf te besluiten hoe hij of zij het leven inricht. Maar bedenk wel dat een individuele keuze een collectieve rekening heeft.

Nee, het is niet zo dat vanaf morgen ineens iedereen fulltime moet werken. Maar denk na of je in een duurzame toekomstbestendige situatie zit die weerstand kan bieden aan ziekte, echtscheiding, werkloosheid en andere malheur in het leven.

Paulien van Stijn, Nootdorp

Fopfeminisme

Afgelopen week was ik één van Sanders Hollandse fopfeministen, die het stuk van Mark van Ostaijen massaal deelde. Sanders belangrijkste advies aan mij was: Nederlandse vrouwen moeten hun maatschappelijke en economische verantwoordelijkheid nemen, want ‘voor wat, hoort wat’.

Als feminisme voor mij ergens over gaat dan is het dat mensen vrij zijn om zelf te kiezen. Een vrouw kan er voor kiezen fulltime te gaan werken, een man om dat niet te doen. Het is niet of mannen minder werken, of vrouwen meer werken, het gaat over het creëren van een maatschappij waarin er de ruimte is om als mens die keuze te kunnen maken, zonder dat je wordt veroordeeld. Mijn advies aan Sander (en de rest van Nederland met een mening hierover): stop met zeggen dat mensen dingen moeten. Of niet, ook dat mag je zelf weten.

Nadine Hoen, Amsterdam

Kerst

Het advies van Cindy Hoetmer voor een karige Kerst onderschrijf ik van harte. Al enige weken vraag ik me af hoe het komt dat we nauwelijks iets anders horen dan ‘hoe moet dit nu met Kerst nu we niet met de hele familie samen kunnen zijn?’. Daarmee voorbijgaand aan de talloze gebroken en beschadigde gezinnen waarvoor het misschien wel een zegen is om zich het hoofd niet te hoeven breken over wie ze welk dagdeel moeten vragen om enigszins conflictvrij die dagen door te komen. Dus bedankt, Cindy. Ik gun iedereen een vrolijke Kerst en voor alle anderen: het wordt vanzelf weer januari.

Jeannette de Brouwer, Deventer

Nedmag

Met gepast ongeloof las ik het artikel over het zogenaamd groene Nedmag. Als één bedrijf roekeloos tekeer gaat in de ondergrond dan is het Nedmag wel. Zonder scrupules zuigen ze de bodem onder Borger- en Tripscompagnie weg. Ze zijn nergens verantwoordelijk voor, maken zich schuldig aan fake-metingen en weten niet wat zij in de ondergrond aan het doen zijn. Men weet zich goed te beschermen achter suikeroom NOM ( de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland) en haar charmeoffensief, want er moet weer een nieuwe uitbreidingsvergunning komen.

De bewoners blijven met de schade zitten. Oh, wat is Nedmag opeens groen. We hebben het niet over de Radon-uitstoot, zoutdampen waar bomen aan doodgaan en de enorme gasolielekkage waarvan men nog steeds niet weet waar die gebleven is. Mocht deze gasolie in ons drinkwater terecht komen, wat niet ondenkbaar is, dan is de milieuschade niet te overzien. Volgens mij doet Nedmag er beter aan de activiteiten te staken en alle energie te steken in het opsporen van de verloren gasolie.

D.J. Kooiman, Borgercompagnie

Vaccineren

Laten we dit afspreken: wat ook de reden is om je niet te laten vaccineren, als je tot een groep behoort die een vaccin krijgt aangeboden en je ziet daar vanaf, dan ga je ook geen gebruik maken van de zorg mocht je alsnog covid krijgen. Dat lijkt me een mooie deal.

Ruud Hilhorst, Utrecht

Meer over