De week van de hoofdredacteurPhilippe Remarque

De gaande en komende columnist: nieuw geluid is goed voor de krant

null Beeld

Maandag schreef René Cuperus zijn laatste bijdrage als opiniecolumnist van de Volkskrant. Hij nam afscheid in stijl: hij uitte zijn zorgen over het vergiftigde discussieklimaat en de verweesde samenleving en wenste Nederland én de Volkskrant ‘minder klimaat-totalitarisme toe, minder zwart-wit identiteitsdenken en een hoogopgeleide Randstad-elite die zich minder op zichzelf fixeert en zich ook bekommert om de andere helft van Nederland’.

Hartelijk dank voor de goede raad en de vele uitstekende columns, antwoordde ik in mijn aanprijzing van de column op Twitter. De week ervoor hadden René en ik het weemoedige moment samen beklonken tijdens een aangename lunch. Ik heb hem gevraagd voor die column net nadat ik was begonnen als hoofdredacteur, negen jaar geleden, omdat hij een onafhankelijk denker is. Ik las hem altijd met belangstelling, want René was scherp en ondanks zijn PvdA-afkomst uiterst kritisch op die partij, op de EU en de bestuurlijke elite van Nederland. Hij bleef hameren op de onvrede in de samenleving en het gebrekkige antwoord van de politiek daarop. Het belangrijkste politieke thema van dit tijdperk, dunkt me. Uit de grote hoeveelheid reacties die René en ik hebben gekregen, bleek dat velen zijn column waardeerden. Gelukkig spraken wij tijdens de lunch af dat hij zo nu en dan zal blijven bijdragen aan onze opiniepagina’s.

René Cuperus. Beeld Marcel Wogram
René Cuperus.Beeld Marcel Wogram
Sander Schimmelpenninck. Beeld Rebecca Fertinel
Sander Schimmelpenninck.Beeld Rebecca Fertinel

Toch is het voor een krant goed om af en toe te vernieuwen in het columnistenbestand, omdat dan weer een nieuw geluid kan klinken en een andere blik op de samenleving. Door alle veranderingen was René – tot zijn eigen verbazing – uitgegroeid tot de langstzittende columnist op die gewilde plaats onderaan de opiniepagina’s. De nieuwe columnist die ons bestand komt versterken is Sander Schimmelpenninck, 35, hoofdredacteur van Quote en tv-journalist. Hij was Pieter Klok, binnenkort onze nieuwe hoofdredacteur, opgevallen als iemand met frisse ideeën en een onafhankelijke geest. Bovendien brengt hij door zijn kennis van en mening over het bedrijfsleven een ander perspectief mee. Een verrijking voor de Volkskrant dus. Op 2 september staat zijn eerste column in de krant.

Meer over