De EU-landen hebben zich weer eens volkomen belachelijk gemaakt

De redactie
Yoga op het strand in Den Haag.  Beeld Marcel van den Bergh
Yoga op het strand in Den Haag.Beeld Marcel van den Bergh

Ik vraag me af of Tim Igor Snijders tijdens zijn speurtocht naar rust en evenwicht (Ma­gazine, 24 maart) ook de ­volgende parabel is tegengekomen:

Op een ochtend komt een rijke boer bij de zachtmoedige wijze Xi Hao. ‘Oh wijze’, zegt de boer, ‘de pijn in mijn voet is ondragelijk. Help mij mediteren zodat ik met de pijn om kan gaan.’

Xi Hao zegt niets en laat de boer een hele dag bij hem blijven en leert de boer mediteren.

De volgende dag komt de boer terug en zegt: ‘Oh wijze Xi Hao, dat mediteren heeft me veel geholpen, maar de pijn is niet weg. Leer mij mindfulness.’ Xi Hao kijkt bedenkelijk maar haalt zijn hand over zijn hart en leert de boer de hele dag mindfulness.

De derde dag komt de boer opnieuw, maar voordat hij wat kan zeggen, roept Xi Hao: ‘Zullen we nu eerst die spijker uit je voet halen?!’

Waarmee ik maar probeer te zeggen: zolang Tim Igor Snijders en zijn lotgenoten alleen maar kijken naar de symptomen en niet de echte oorzaken aanpakken, gaan al die cursussen, boeken en bijeenkomsten echt niet helpen.

Louis Nagtegaal, Amsterdam

Belachelijk

Recentelijk hebben de EU-landen zich weer eens volkomen belachelijk gemaakt door de keuze tot uitzetting van Russische diplomaten. De dader van een aanslag op een ex-spion in Engeland is immers niet bekend en er is geen spoor van bewijs richting Rusland. Dan is uitzetting van Russische diplomaten een geheel irrationele en idiote conclusie. De belastingmoraal en het imago van de EU zullen er niet beter van worden.

Alphons Mantel, Utrecht

Déjà vu

Wanneer was het ook weer dat een land zenuwgas zou produceren zonder dat er harde bewijzen werden voorgelegd? Op grond van die beperkte informatie is Irak binnengevallen onder leiding van de VS (Bush jr.) en het VK (Blair)? Gaan we met wederom beperkte informatie en zonder harde bewijzen de confrontatie aan met nu Rusland?

San Oei, Overveen

Geen verschil

Leendert Verheij (gerechtshof Den Haag) stapt op met de boodschap: ‘Die mensen (met een niet-westerse achtergrond) moeten niet louter voor een blanke, West-Europese rechterlijke macht staan.’

Was het niet zo dat we juist hier (in West-Europa) en bij uitstek door de rechterlijke macht, aan alle mensen – dus ook aan mensen met een niet-westerse achtergrond – onophoudelijk duidelijk proberen te maken dat achtergrond of huidskleur geen verschil in beoordeling zal maken?

P. Theeuwes, Baarle-Nassau

Jneid

De kwestie Jneid, de haatprediker, laat weer eens zien dat er een bijna onoplosbare spagaat bestaat als het gaat over tolerantie en intolerantie.

Wij zijn tolerant, maar ook tegenover intolerantie. Behalve als de wet vindt dat er een grens is overschreden. Er is echter een groot grijs gebied waar de wet geen invloed op heeft, maar de intolerantie wel degelijk een groot gevaar betekent. Met als consequentie dat diverse mensen beveiligd moeten worden omdat ze gevaar lopen.

P.J. Berends, Zwolle

Oranje

De gewaardeerde Vissers wordt een dag na zijn bericht waarin hij het Nederlands voetbal heeft afgeschreven, geconfronteerd met een 3-0 zege van Oranje op Europees kampioen Portugal. Waarbij bondscoach Koeman precies de juiste zetten uitvoert in de geest van grootmeester Van Gaal. Van Dijk is het nieuwe baken. De Ligt laat zien naar de Europese top te groeien, Depay scoort een Van Bastenachtige goal, Vilhena blinkt uit op linksachter en Pröpper wordt hopeloos vrijgelaten door de tegenstander. Til debuteert, een vrolijkere topsporter heb ik overigens nooit eerder gezien. Waar maken wij ons zorgen over? Een EK spelen zoals IJsland en Wales onlangs deden, behoort zeker tot de mogelijkheden.

Hans van der Kemp, Ede

Abdijbier

De afbeelding bij het artikel ‘Supermarkt belooft van abdijbier af te blijven’ (Ten eerste, 27 maart) is onjuist. Ze is niet van het etiket van een van de bieren die door de paters trappist in Westvleteren wordt gebrouwen (de flesjes hebben geen etiket), maar het is een etiket van het abdijbier St. Sixtus. Dat werd oorspronkelijk door de Brouwerij Sint-Bernardus in het Belgische Watou voor de abdij van Westvleteren gebrouwen. Tegenwoordig wordt het bier verkocht onder de naam St. Bernardus.

Voor de goede orde: abdijbier is bier dat door de paters van een abdij wordt gebrouwen of in naam verbonden is aan een abdij. Trappistenbier is abdijbier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. Het is geen biersoort, maar een omschrijving van de herkomst. De naam ‘trappist’ is afgeleid van de Franse abdij waaraan de trappistenorde zijn naam ontleent: abdij Notre-Dame de la Grande Trappe in het Normandische Soligny-la-Trappe. De naam van het trappistenbier ‘La Trappe’, dat wordt gebrouwen door Bierbrouwerij De Koningshoeven van de abdij ‘Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven’ in Berkel-Enschot, is hiervan afkomstig.

Frank Rijckaert, Doetinchem

Excellent

De excellente school bestaat niet; wel excellente docenten. Een kind is beter af met een goede leerkracht op een wat mindere school, dan andersom.

Ernst Hoddenbach, Zoetermeer, gepensioneerd docent

Meer over