CommentaarPeter Giesen

De electorale gevolgen van de ziekenhuisopname van Donald Trump zijn moeilijk in te schatten

Aanhangers van president Donald Trump verzamelden zich voor het militaire ziekenhuis waar bij is opgenomen. Beeld EPA
Aanhangers van president Donald Trump verzamelden zich voor het militaire ziekenhuis waar bij is opgenomen.Beeld EPA

Een bizarre plotwending in een toch al bizarre verkiezingsrace: de man die in het voorjaar zei dat het coronavirus binnen de kortste keren op wonderbaarlijke wijze zou zijn verdwenen en zijn tegenstander belachelijk maakte om het dragen van een mondkapje is nu zelf besmet. Vanuit het ziekenhuis verzekerde een bleke president Trump de Amerikaanse bevolking dat het goed met hem gaat, maar hij erkende dat pas in de komende dagen zal blijken hoe de ziekte zich zal ontwikkelen.

De electorale gevolgen van de ziekenhuisopname van Donald Trump zijn moeilijk in te schatten. Een groot deel van het Amerikaanse electoraat bestaat uit kampen die zich diep hebben ingegraven en niet snel van keuze zullen veranderen, zelfs niet door dramatische gebeurtenissen.

Als Trump snel opknapt, kan hij deze episode zelfs presenteren als een rechtvaardiging van zijn beleid. Waarom moet het land op slot gegooid worden als ook een 74-jarige man met ‘licht overgewicht’, zoals zijn arts het uitdrukte, het virus zonder noemenswaardige gevolgen overleeft?

Als hij ernstiger ziek wordt zal de politieke schade groter zijn. Hoe dan ook doorkruist het coronavirus voor de tweede keer Trumps campagnestrategie. Hij vertrouwde erop herkozen te worden dankzij een florerende economie, maar door het virus eindigt zijn ambtstermijn in een ongekende recessie. Corona is zijn zwakke punt: de meeste Amerikanen vinden dat hij de pandemie verkeerd heeft ingeschat en behandeld. Het virus vestigde de aandacht op zijn chaotische en incompetente regeerstijl, waarbij hij het beleid overliet aan de gouverneurs van de staten, om ze vervolgens als oppertwitteraar de schuld te geven als het verkeerd ging.

De rellen na de dood van George Floyd gaven hem de kans van thema te veranderen. Door ziekenhuisopname staat de coronacrisis weer centraal in de campagne.

De ziekte van Trump draagt verder bij aan de chaos rond de verkiezingen. Dat is zorgwekkend omdat de verkiezingen toch al onder druk staan door het gestook van Trump en zijn dreigement zich niet bij een nederlaag neer te leggen. Daarmee is 3 november ook een testcase voor de Amerikaanse democratie.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over