LezersbrievenDinsdag 5 maart

De Eerste Kamer is helemaal niet overbodig

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 5 maart.

Redactie
In de Eerste Kamer nemen leerlingen deel aan de finale van het debatspel de Derde Kamer, 7 november 2014. Beeld ANP
In de Eerste Kamer nemen leerlingen deel aan de finale van het debatspel de Derde Kamer, 7 november 2014.Beeld ANP

Brief van de dag: Eerste Kamer

‘De Eerste Kamer is overbodig’, vindt Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht (O&D, 1 maart). De heer Voermans vindt onder andere dat het mandaat van de Eerste Kamer, ‘eigenlijk veel zwakker is dan dat van de Tweede Kamer’. Dat het mandaat van de Eerste Kamer minder ‘groot’ is dan dat van de Tweede Kamer, en de Eerste ­Kamer minder directe macht heeft, betekent niet dat het mandaat ‘zwakker’ is. In mijn opinie is er geen ‘zwakker’ of ‘krachtiger’ in deze kwestie.

Beide kamers hebben een andere functie binnen het parlement. De taak van de Tweede ­Kamer is samen met de regering nieuwe wetten maken en controleren of de regering haar werk wel goed doet. Terwijl de Eerste Kamer wetsvoorstellen, reeds aangenomen door de Tweede Kamer, goedkeurt of ­afkeurt.

Daarnaast noemt Voermans de senaat ‘een amateur-parlement dat maar een dag per week samenkomt’. De senaat komt inderdaad slechts eenmaal per week bijeen, maar maakt dat de Eerste Kamer een amateur-parlement? De Kamer komt elke dinsdag samen om de wetsontwerpen, die al door de Tweede Kamer zijn aangenomen, nog eens te bespreken en erover te stemmen. Ze letten daarbij vooral op de technische kanten: de deugdelijkheid van de wet en de samenhang met andere wetten. De Eerste Kamer heeft, in tegenstelling tot de Tweede Kamer, gewoon minder tijd nodig.

Verder zegt Voermans dat het vertrouwen in de democratie afneemt door het huidige functioneren van de Eerste Kamer. Dit lijkt me sterk. Zeker voor de ‘gewone’ burger, die zich overigens vaak nauwelijks bezighoudt met politieke ontwikkelingen, zie ik geen reden om het vertrouwen in de democratie te verliezen door het functioneren van de Eerste Kamer, vooral niet als deze toch al overbodig is, zoals Voermans stelt.

Misschien zie ik niet alle beren op de weg – we kunnen tenslotte niet allemaal hoogleraar staatsrecht zijn. De Eerste ­Kamer is, net als de Tweede, een belangrijke schakel binnen ons parlement en niet overbodig.

Jesse Opdam (16), Herwen

 GroenLinks-leider Jesse Klaver in zijn schuur aan het werk. Beeld Ivo van der Bent
GroenLinks-leider Jesse Klaver in zijn schuur aan het werk.Beeld Ivo van der Bent

Jesse Klaver

Ik vind het knap dat Jesse Klaver zelfs bij het zagen naar links kijkt ­(Magazine, 2 maart).

Overigens heeft hij tijdens zijn beroepsopleiding niet geleerd dat je bij het zagen je wijsvinger in het verlengde van het zaagblad moet houden en dat je de handgreep niet met al je vingers moet omklemmen.

Roel Praat, Den Haag

Kolommetje

De ergere dingen in de wereld even negerend heb ik lekker lang nagedacht over de ingezonden brief van Paul de Lange (U, 2 maart) over het linkerrijtje waar zijn club Heracles zich in bevindt, maar wat natuurlijk een linkerkolommetje is.

Als ik vroeger op school een rijtje sommen moest maken, was dat eigenlijk een kolom sommen. Zondag sloot ik achteraan in de rij bij de kassa van de supermarkt, maar toen ik goed keek bleek het de onderkant van een kolom te zijn! Het was een leuk weekend.

Francine van Bentum, Hoorn

Ajax-Benfica 1969

Om 12 uur ’s nachts verzamelden we op het Olympiaplein. Voor 50 gulden kon je, inclusief een kaartje voor Ajax-Benfica, met de bus naar het Stade de Colombes in Parijs. Iemand uit een hogere klas van de Gemeentelijke Kweekschool voor onderwijzers had een bus geregeld. Toestemming van school of ouders kreeg je niet. Je kon als aankomend onderwijzer toch niet zomaar spijbelen...

Slapen in de bus deden we niet. Alleen maar zingen, drinken en ons verbazen over de eindeloze rij bussen en auto’s die vol Ajax-supporters naar Parijs reden.

Na een voorwedstrijd begon ’s middags de beslissende wedstrijd. Tijdens de verlenging werd het 3-0 voor Ajax en we namen bezit van het veld, de kroegen en de rest van Parijs.

Na een busrit terug kwamen we ’s morgens om 8 uur bij de Kweekschool aan de Nieuwe Prinsengracht aan. Moe, nog bedwelmd door de drank, maar vreselijk gelukkig om wat we hadden meegemaakt, liepen we stilletjes naar de ingang. Daar stond de heer Wichers, directeur van de school, ons op te wachten. Hij bekeek meewarig het zooitje ongeregeld dat voor hem stond en sprak: ‘Zo kun je je niet vertonen op school. Ga naar huis en kom morgen schoon en fris weer terug.’

M. Tiepel, Purmerend

Sir Edmund

De Sir kon altijd mee in bed. Ik slaap nu weer alleen.

Dick Honnef, Molenhoek

IS-ouders

Mijn voorstel naar aanleiding van het artikel ‘IS-strijder krijgt geen hulp uit Nederland’ (Voorpagina, 4 maart): ontzet alle IS-ouders uit de ouderlijke macht en haal hun kinderen naar ­Nederland.

Hier wordt immers ouders bij ernstige tekortkomingen in de opvoeding en veiligheid voor het kind de ouderlijke macht ontnomen, en het kind uit huis geplaatst.

Hanne van der Linden, Hoofddorp

Vrouwenwedstrijd

De sportredactie plaatst wel een foto van de warming-up van drie rensters voor Omloop Het Nieuwsblad (Sport, 4 maart). Maar ik zie geen verslag en zelfs geen uitslag van de wedstrijd. De mannenwedstrijd krijgt wel ruimschoots de aandacht die hij verdient. Ik dacht dat deze tijden al lang achter ons lagen.

Opmerkelijk was dat de vrouwenwedstrijd werd stilgelegd omdat de mannen dreigden te worden ingehaald. Op zich al een uniek en vermeldenswaardig iets. De vrouwen- wedstrijd was erg spannend en ­succesvol voor Nederland.

Peter van den Bos, Oostknollendam

Meer over