CommentaarBrexit

De Brexit gaat definitief door, maar het blijft een hachelijk avontuur

Boris Johnson. Beeld EPA
Boris Johnson.Beeld EPA

Na de klinkende verkiezingszege die Boris Johnson voor de Conservatieven heeft binnengesleept, hoeft niemand er meer aan te ­twijfelen: de Brexit gaat definitief door. De kiezers hebben gesproken, er is geen tweede Brexit-­referendum meer nodig.

De Conservatieven danken hun spectaculaire zege ongetwijfeld voor een deel aan de impopulariteit van Labour-leider Jeremy Corbyn. Met zijn linkse ‘gratis van alles’-verkiezingsprogramma, zijn weigering om voor of tegen de Brexit te zijn en zijn onwil om onfrisse sentimenten in zijn partij te bestrijden, heeft Corbyn Labour een vernietigende nederlaag bezorgd.

Maar de uitslag laat duidelijk zien dat vooral Johnsons leuze ‘Get Brexit Done’ aansloeg: na ruim drieënhalf jaar zijn de Britten de Brexitdiscussie beu. Johnson krijgt nu de kans zijn Brexitakkoord door het parlement te jagen, zodat het Verenigd Koninkrijk eind ­januari uit de EU kan stappen.

Dan zal uiteraard blijken dat de Brexit nog helemaal niet achter de rug is. Het lastigste karwei moet nog ­beginnen: het regelen van een vrijhandelsverdrag en alle andere betrekkingen met de EU. Johnson wil dat ­allemaal binnen elf maanden afronden: dan loopt de afgesproken overgangstermijn af. Maar dat lijkt een onmogelijke taak.

Tot nog toe heeft Johnson steeds gezegd dat hij geen uitstel zal vragen om te voorkomen dat het eind volgend jaar alsnog op een ‘no deal’ uitloopt. Maar de klinkende verkiezingszege geeft hem de ruimte de harde brexiteers te negeren. Hij kan nu aansturen op een veel zachtere Brexit dan zij hopen.

Hoe dan ook, de Brexit blijft een hachelijk avontuur. Met zijn Brexit-belofte heeft Johnson veel Leave-stemmers in het oude industriële hart van Engeland weten af te snoepen van Labour, maar de kans is groot dat juist die gebieden getroffen zullen worden door de economische gevolgen van de Brexit.

De Brexit dreigt ook de cohesie binnen het Verenigd ­Koninkrijk te ondermijnen. Terwijl de Engelsen massaal voor de Conservatieven en de Brexit stemden, kozen de Schotten massaal voor de Schotse Nationale Partij (SNP), die juist bij de EU wil blijven. Nu de Brexit vaststaat, wil SNP-leider Nicola Sturgeon een nieuwe poging doen Schotland los te maken van het Verenigd Koninkrijk.

Meer over