ColumnDidu

De Bewust Digibete Burger

De afgelopen twintig jaar heb ik in deze krant op nogal wat verschillende plekken gestaan. Ik had ook een paar rubrieken. Géén daarvan bezorgde mij zo’n band met lezers als deze op Dag In Dag Uit. Vermoedelijk is het met digibeten als met gematigde Nederlanders: omdat ze weinig twitteren kun je onderschatten met hoeveel ze zijn.

Eén lezer vertelde dat hij Dag In Dag Uit altijd op de wc leest.Beeld Colourbox

Begin september vernamen lezers dat De Bewust Digibete Burger met verlof was. Toen de DBDB na vier weken nog steeds met verlof was, begonnen ze zich zorgen te maken. Meerdere lezers dachten dat de krant digibetisme in de ban had gedaan: een auteur die publiekelijk worstelt met digitaal moois is voor een krant die met zijn tijd meegaat wat een trotskist is voor een stalinistische partij. Twee lezers vermoedden iets anders, namelijk dat de digibeet was bekeerd tot een Maurice-de-Hondachtig digitaal geloof. ‘Ben jij nu zo enthousiast over je smartphone dat je binnenkort met een piercinkje op Instagram staat?’

De lezer die zich afvroeg of ik door Google was ontvoerd naar Sillicon Valley, deed dat vermoedelijk gekscherend, al weet je dat maar nooit: veel mensen zagen al auto’s van Google Street View door hun buurt rijden. Ik kom bijna in de verleiding te roepen dat ik wel door Google ontvoerd had willen worden: gekidnapt door Google was mijn enige kans in dit leven op een bestseller geweest. De echte reden van mijn verlof was helaas prozaïscher: zo veel auteurs willen op de laatste pagina van de krant staan dat het er druk is en er verhuisd moest worden. U als lezer weet wie hier tegenwoordig allemaal nog meer acte de présence geven. 

Eén lezer die deze rubriek miste vertelde dat hij Dag In Dag Uit altijd op de wc leest. Zoals bekend grijpen mensen daar tegenwoordig vaak naar hun telefoon. Dat de laatste pagina van de papieren Volkskrant de smartphone op die belangrijke plek nog altijd weet af te troeven, is een reden voor analoog feest.

Meer over