OpinieDe Betrouwbare Mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes zetten de protesten maar even op een rij

null Beeld
Simon Hendriksen en Melle Runderkamp

Bouw

‘Wij verdienen hier de centen. Wij, de ondernemers’, tierde werkgeversmenner en fulltime lobbyjunkie Hans de Boer de heren en dames politici vanaf het podium toe. Precies een week nadat de gemeente Den Haag had bepaald dat er geen zware voertuigen meer op het Malieveld mochten staan, stonden er weer superzware voertuigen op het Malieveld. En precies twee weken nadat voormalig staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker ondanks zijn eigen stikstofbeleid de boeren naar de mond had mogen praten, was er nu voormalig minister van Economische Zaken thans voorzitter van Bouwend Nederland (‘en daarmee hét gezicht van de vereniging’) Maxime Verhagen die ten overstaan van een paar duizend ‘bouw- en infravrienden’ zijn zelfverontreinigde straatje schoon mocht vegen: ‘Onthutsend’ vond hij het. ‘Ontluisterend’. ‘Onbestaanbaar’ zelfs. We moeten nog maar zien wat het allemaal oplevert. De laatste keer dat Maxime & Henk zich op een podium zo massaal lieten toejuichen, werden ze door Olympisch vrouwenmepper Camiel Eurlings een gedoogcoalitie met de PVV ingeschreeuwd.

Supporters

Na een pandoering van heb ik jou daar in de Johan Cruijff Arena, wachtten enkele honderden Feyenoordsupporters zondag de spelersbus op. Het incident leidde tot inmiddels welbekende taferelen met een intimiderende menigte woedende debielen die in het donker begripvol knikkende professionele voetballers te verstaan geven dat zij de club zijn en de spelers slechts passanten. Dit keer was het sterspeler Steven Berghuis die zich voor een tweede keer binnen een paar uur moest laten vernederen. Trainer Jaap Stam stapte de volgende dag op en bezorgde het Legioen daarmee alsnog een broodnodige overwinning.

Internationaal

Na felle protesten hield ook premier Hariri van Libanon de eer aan zichzelf. Met onder meer de aanhoudende demonstraties in Hongkong, bijna een miljoen mensen die in Chili de straat op gingen om president Piñera tot hervormingen te dwingen, en meer dan 250 doden in Irak bij betogingen van jongeren die ondanks de grote olie-inkomsten geen geld of werk hebben, was het buiten de landsgrenzen sowieso behoorlijk onrustig.

Zwarte Piet

‘Geen debat, Zwarte Piet blijft zwart’ luidde het spandoek dat voorstanders van het roodbelipte klauterfenomeen en de Hollandse Sinterklaastraditie van het vrije klankrijm in elkaar hadden geknutseld. Zo’n 100 volwassenen, van wie er vijftien zich op een woensdagmiddag in oktober pikzwart hadden geschminkt, verzamelden bij het stadhuis van Deventer om te demonstreren tegen het gebruik van roetveegpieten bij de plaatselijke intocht. Ook in Veenendaal was het onrustig. Daar trok pietenleverancier ‘sinterklaasorganisatie.nl’ zich wegens gelijkluidende bezwaren terug uit de jaarlijkse sinterklaasorganisatie.nl. Ondertussen kondigde actiegroep Kick Out Zwarte Piet aan in november in ten minste twaalf gemeenten, waaronder Leeuwarden, te gaan demonstreren, wat met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal leiden tot een nieuw protest van de donderdag in hoger beroep veroordeelde blokkeerfriezen die al eerder protesteerden tegen de tegen Zwarte Piet protesterende protestgroep.

Woningnood

Ook in de vier grote steden gaan steeds meer mensen de straat op. Pleinen lopen over van ogenschijnlijk doelloos rondhangende mensen die, al dan niet met een gezellig blikje pils in de hand, om meer geld vragen. Parken stromen vol, bankjes worden massaal bezet, en op steeds meer plaatsen worden onbedoeld spontane sleep-ins georganiseerd. Niemand die naar ze luistert verder. Zij verdienen de centen niet. Het CBS schatte eerder dit jaar dat zeker veertigduizend mensen in Nederland dakloos zijn. Een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. Als het Rijk zijn verantwoordelijkheid niet neemt, zal dit aantal de komende jaren blijven stijgen, schreven de wethouders van Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht deze week in een brandbrief aan het kabinet. Onthutsend zou je zeggen. Ontluisterend. Misschien zelfs wel onbestaanbaar.

Meer over