COLUMNDe betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes zetten alles even op een rijtje

null Beeld
Beeld

Nu de kinderen weer gedeeltelijk naar school gaan en de cijfers nog steeds de goede kant op gaan, dringen de non-coronagerelateerde berichten weer door tot de nieuwspagina’s van de krant en zien we voorzichtig aan weer niet-virologen aan de nationale talkshowtafels. De Betrouwbare Mannetjes kunnen zich voorstellen dat u even kwijt bent hoe het land er ook alweer voor stond, buiten alle R0’s, anderhalve meters en Ab Osterhaus om. Daarom hebben we even wat van het nieuwe nieuws voor u op een rijtje gezet. Bent u weer een beetje op de hoogte.

Werkloosheid

Het CBS voorspelde vrijdag een ‘ongekende economische teruggang.’ CPB-­Directeur Pieter Hasekamp waarschuwde een dag eerder in Nieuwsuur al dat de economische situatie een stuk slechter is dan de officiële cijfers laten zien. Ruim 20 procent van de werkenden wordt nu financieel ondersteund door de noodregelingen. Veel van die ‘verborgen werklozen’ raken daadwerkelijk hun baan kwijt als de steun ontvangende bedrijven werknemers straks weer boetevrij mogen ontslaan.

Politiegeweld

Over ontslagen gesproken: de Haagse politieagent die betrokken was bij het ­aftuigen van een arrestant van Marokkaanse komaf in oktober 2018, mag zijn baan behouden. Hoofdcommissaris Paul van Musscher trekt het strafontslag in van de man die zich samen met enkele collegaatjes op de werkvloer, volgens klokkenluider Fatima Aboulouafa, ­‘Marokkanenverdelgers’ noemde. ­Fatima vertrekt wel bij de politie. Na haar geklokkenluid wilden andere ­teamchefs niet meer met haar werken.

Discriminatie

Over discriminatie gesproken: afgelopen zondag berichtten RTL Nieuws en Trouw dat dat de Belastingdienst etnisch profileert. Het hebben van een tweede nationaliteit werd gebruikt als officieel criterium bij het bepalen van een verhoogde kans op fraude. Ruim elfduizend mensen met een dubbele nationaliteit zijn op die manier strenger gecontroleerd dan zeg maar gewone Nederlanders. CDA-Kamerlid en voormalig MH17-truther Pieter Omtzigt eiste direct opheldering. Renske ­Leijten (SP) sprak van ‘een klap in het gezicht van de samenleving’.

Belastingontwijking

Over klap in het gezicht van de samenleving gesproken: ook bedrijven met vestigingen in belastingparadijzen kunnen in het nieuwe steunpakket van het kabinet aanspraak maken op belastinggeld. Een voorstel van FNV en GroenLinks om bedrijven die belasting ontwijken uit te sluiten van hulp, zoals Denemarken en Polen doen, haalt het niet, meldde de NOS donderdag. Het kabinet heeft er nog wel ‘naar gekeken’, maar de uitvoering blijkt domweg ‘te lastig’. Wel wordt er een moreel appèl gedaan op ­bedrijven die belasting ontwijken om daarnaast niet ook nog van staatssteun te profiteren.

Koningshuis

Over belasting ontwijken en daarnaast ook nog van staatssteun profiteren ­gesproken: Zembla onthulde donderdag dat Koning Willem-Alexander tot 2021 een slordige 4,7 miljoen euro aan natuursubsidie opstrijkt zonder aan de normaliter geldende voorwaarden te voldoen. ‘Juridische belazerij’ volgens emeritus-hoogleraar notarieel recht Martin Jan van Mourik. Ook andere ‘vooraanstaande juristen’ lieten geen spaan heel van de aan de Koning afgegeven beschikking, die – ondanks de dubbele nationaliteit van diens echtgenote – kennelijk nooit extra was gecontroleerd.

Goed. Dat was het wel zo’n beetje. Ook wel even genoeg, lijkt ons. Niet normaal maken wat niet normaal is. Onze democratische rechtsstaat koesteren, omdat alleen die bescherming biedt tegen willekeur en waanzin. Op 4 mei klonk het nog best hoopvol. Afijn. Wij raden ­Fatima aan dit jaar extra netjes aangifte te doen en wensen haar in ieder geval onwijs veel succes in haar zoektocht naar een mooie nieuwe uitdaging!

Meer over