ColumnDe Betrouwbare Mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes worden een beetje duizelig van het debat over het vrije debat

null Beeld

Waarom mag Pechtold het dan wel? Met die Russen. Nee hoor, wraken die handel. En nu hij toch in de oude trukendoos aan het grabbelen was, het werd ook tijd voor een spiksplinternieuwe Mohammedcartoonwedstrijd. Dan zouden we weer eens zien hoe snel die moslims wel niet beledigd zijn.

Een dag eerder had Wilders bij EenVandaag bijval gekregen van alt-rechtsfilosoof Paul Cliteur: de vrijheid van meningsuiting staat onder druk. Nu had de Clitmeister toevallig net zijn nieuwe boek gepresenteerd over ‘het cultuurmarxisme’, een uit de wat minder semitische hoek van het internet overgenomen samenzweringsideetje dat inhoudt dat ‘linkse activisten’ via onderwijs, media, en politiek, ernaar streven hun gedachtengoed aan de samenleving op te dringen. Nou, betoogde de Leidse professor, dat waart dus als een spook door het Westen.

De Betrouwbare Mannetjes zaten er helemaal in. Zondag hadden we al keurig naar Tegenlicht gekeken, waarin een licht ondervoede internettrol zich in onbegrijpelijk jargon beklaagde over ‘identity politics’, waarbij niemand meer als individu wordt gezien, maar als groep. Door de ‘PC Culture’ zien de ‘normies’ niet in dat ‘libtards’ en ‘cuckservatives’ zitten te janken in hun ‘safe spaces’. In het al even politiek correcte Vrij Nederland vertelde een meisje van de jongerenafdeling van Forum voor Democratie dat ze door haar affiniteit met de partij in een sociaal isolement was geraakt. Gelukkig kon ze nu weer gewoon zeggen dat ze alle moslims wil deporteren. Geintje natuurlijk, maar op de een of andere manier vond niemand in haar oude omgeving dat grappig. En alsof het allemaal niet genoeg was, kregen we vrijdag in deze krant ook nog het Manifest van ‘Vrij Links’ gepresenteerd, waarin een groepje onder leiding van filmmaker Eddy Terstall (favoriet bij de bookmakers voor de Pim Fortuynprijs 2019) de noodklok luidde. De seculiere samenleving staat door identiteitspolitiek op het punt van imploderen: ‘Vrij Links neemt afstand van de suggestie dat niet-westerse Nederlanders in bescherming moeten worden genomen tegen het vrije debat.’

Mooi gezegd. Al hadden we geen idee waar die ‘suggestie’ vandaan kwam. Sowieso begon het ons door het debat over het vrije debat wat te duizelen. Als we het goed begrepen zijn we allemaal individuen, en is het niet oké mensen in te delen in groepen, behalve als het moslims zijn. Of cultuurmarxisten. Geen identiteitspolitiek a.u.b., tenzij je identiteit ontleent aan het feit dat je tegen identiteitspolitiek bent. Goeiemorgen. Probeer dat maar eens in een Venn-diagram te vatten.

Nee, de Betrouwbare Mannetjes, respectievelijk cuckservative en libtard van het eerste uur, nemen graag afstand van de suggestie dat de vrijheid van meningsuiting onder druk staat. Goed, informeren naar de ideale hoeveelheid Marokkanen ligt misschien wat gevoelig, maar verder kun je meer dan ooit zeggen wat je wilt. En dan kun je interessante termen als cultuurmarxisme en identiteitspolitiek van stal halen, uiteindelijk doe je er niet veel anders mee dan wat je anderen verwijt: onwelgevallige geluiden bestrijden. Mag gerust hoor. Ga je gang. Maar jank niet zo. Als mensen het niet met je eens zijn, snoeren ze je nog niet de mond. En als ze niet lachen om je deportatiegrapjes, dan ligt dat misschien aan jou en niet aan de grapjes. Ondertussen kunnen we de reacties op dit stukje wel uittekenen. Want als er één ding is wat je hier echt niet mag zeggen, dan is het wel dat je niet mag zeggen dat je hier niets mag zeggen.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Eten die moslims eens om 6 uur, is het weer niet goed.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over