Columnde betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes werpen een blik op de toekomst van het coronavirus

null Beeld
Beeld

Maandag 16 maart

Amsterdam, Utrecht en Brabant ­melden tientallen nieuwe corona­besmettingen. Ook zou er sprake zijn van nieuwe, onherleidbare clusters in ­Limburg en Groningen.

In een ingelaste persconferentie herhaalt premier Rutte dat alle scholen ­geopend blijven, daar we officieel nog steeds in de ‘indamfase met mitigerende elementen’ zitten. Het aantal miti­gerende elementen is sinds donderdag weliswaar toegenomen, van ‘een nieuw kantelpunt’ is volgens de premier geen sprake.

Schoolgaande kinderen wordt gevraagd elkaar niet meer aan te raken of handschoenen te dragen. Het verbod op evenementen wordt aangescherpt naar 85 mensen. Volgens Rutte is het vooral zaak ‘niet in paniek te raken en bijvoorbeeld massaal wc-papier in te slaan’.

Premier Mark Rutte, Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) en Jaap van Dissel van het RIVM na een persconferentie over het coronavirus.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Premier Mark Rutte, Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) en Jaap van Dissel van het RIVM na een persconferentie over het coronavirus.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Dinsdag 17 maart

De AEX blijft dalen. Enige lichtpuntjes op een verder dieprode dag zijn de sanitaire fondsen, met name Edet en Page. In een poging de boel vlot te trekken besluit Rutte de dividendbelasting alsnog toch weer wel af te schaffen.

Terwijl in Italië het aantal nieuwe infecties afneemt, kent Nederland nog steeds een exponentiële stijging. In een ingelaste persconferentie verwijt premier Rutte de scholen die uit zichzelf ­besluiten de deuren te sluiten onverantwoordelijk gedrag. Het aantal toegestane mensen bij evenementen wordt bijgesteld naar zestig.

In het Coronajournaal van Omroep Max krijgt presentator Jan Slagter het aan de stok met Maarten van Rossem, die vindt dat we ons allemaal veel te druk maken, want er gaan jaarlijks ook heel veel mensen dood aan de griep.

Woensdag 18 maart

De Nederlandse Vereniging van ­Ziekenhuizen luidt de noodklok, nu zelfs coronapatiënten wegens onder­capaciteit van de IC worden gestuurd.

Op een ingelaste persconferentie laat premier Rutte weten dat er sprake is van een nieuw kantelpunt: Nederland gaat van een ‘indamfase met mitigerende ­elementen’ naar een ‘mitigatiefase met indammende elementen’. Het aantal toegestane mensen bij evenementen wordt teruggeschroefd naar dertig. Ook het plaatsen van zogenoemde ‘onzin­biedingen’ op wc-rollen op Marktplaats wordt aan banden gelegd. Scholen in Brabant worden gesloten mits de ouders van de leerlingen niet werkzaam zijn in ‘vitale sectoren’ als de zorg of de brandweer. Leerlingen en onderwijzers worden voorlopig opgevangen in leegstaande universiteitsgebouwen.

Donderdag 19 maart

De handel op het Damrak wordt ­wederom stilgelegd. In een ingelaste persconferentie laat premier Rutte ­weten dat het een tumultueuze tijd is maar dat ‘hier nauwelijks tegenop te ­mitigeren’ valt maar dat er geen reden is tot paniek. Wel vraagt hij Nederlanders woonachtig in de grensstreek de boodschappen waar mogelijk ‘bij de buren’ te doen.

Om de FIA tegemoet te komen en de Grand Prix toch doorgang te kunnen ­laten vinden, trekt de Zandvoortse ­gemeenteraad tijdelijk 45 miljoen uit voor de aanleg van ‘drive-intribunes’ in het duin­gebied, zodat toeschouwers de race vanuit hun auto kunnen bekijken.

Om de kans op nieuwe besmettingen te verkleinen besluit Op1 het aantal dagelijkse presentatoren te halveren. Ab ­Osterhaus is tot nader order de enige gast. Concurrent Jinek houdt voorlopig alle gasten thuis en vult de uitzendingen met een terugblik op de leukste blooperblokjes en bijdragen van onze Jair. ­Angela de Jong vindt het ‘wel wat ­hebben’ allemaal.

Vrijdag 20 maart

Op een ingelaste persconferentie meldt premier Rutte dat er met het bereiken van de zogenoemde ‘hamsterfase’ sprake is van een nieuw kantelpunt. Alle scholen worden gesloten. Ook horeca en winkels moeten dicht, met uitzondering van ­apothekers en al dagen lege supermarkten. Het aantal toegestane mensen bij evenementen is acht. Geert Wilders ­verwijt de premier dat hij dit allemaal ­vorige week al had moeten doen. Volgens Rutte zaten we toen in een andere fase en is het achteraf makkelijk praten.

Meer over