COLUMNDe betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes volgen het vaccinatieproces

null Beeld

Nadat Nederland veel later was begonnen met vaccineren dan andere landen, omdat we ‘geen bochten moesten afsnijden’ en alles ‘zorgvuldig’ moesten doen, zijn we nu dan eindelijk begonnen.

Woensdag stonden ouderen in Noord-Brabant en Noord-Holland uren in de kou en moesten tal van 85-plussers door een fout in het computersysteem van de GGD tientallen kilometers reizen om een prik krijgen. Op donderdagochtend kregen ouderen in de rij bij de kersverse priklocatie in Doetinchem te horen dat zij weer naar huis konden gaan omdat er ‘onder meer’ geen naalden waren. Ook bevestigde de GGD die dag dat een deel van de Nederlanders met overgewicht een uitnodiging voor een derde prik kan verwachten nu zij per abuis met een ‘te korte naald’ zijn gevaccineerd. Op Schiphol leidde een ict-storing tot lange wachttijden. Volgens een van de aanwezigen was het druk in de vaccinatietent en stonden tweehonderd man ‘hutjemutje’ op elkaar.

• Opnieuw verwarring In Doetinchem, waar tientallen bejaarden na uren wachten onverrichter zake naar huis worden gestuurd. ‘Ja mensen. Beetje genant, maar we zijn dus gewoon wéér de naalden vergeten’, aldus teamleider Gerda van Leur.

• In Amsterdam keren tientallen 80-plussers na uren wachten in de sneeuw huiswaarts wanneer blijkt dat zij per abuis in de rij staan bij een glühweinbarretje.

• Tijdens de wekelijkse persconferentie reageert minister Hugo de Jonge op misstanden bij een vaccinatiepost in Goirle, waar een 86-jarige vrouw door ‘een menselijke fout’ per abuis is ingeschreven voor de Europa League.

• Nederland passeert per ongeluk Bulgarije op de vaccinatieranglijst. Er blijkt een knoeperd van een fout te zitten in de nieuwe Bulgaarse rekenmethode.

• Het ‘ijsvrij’ voor het personeel van vaccinatiecentra in Drenthe zorgt voor veel rumoer op sociale media.

• Gerrit Hiemstra treedt tijdelijk toe tot het Outbreak Management Team.

• Om het personeel een kans te geven voor het ingaan van de avondklok thuis te zijn, wordt besloten alle vaccinatiecentra drie uur eerder te sluiten.

• Opnieuw verwarring in Doetinchem, waar, door een menselijke fout, abusievelijk alleen het voor ouderen niet geschikte AstraZeneca-vaccin aanwezig is. Tientallen hoogbejaarden worden na vele uren wachten in de sneeuw in het donker naar huis gestuurd.

• Tientallen boetes in Doetinchem wegens het overtreden van de avondklok. Verwarring (althans stevige vertraging) ontstaat wanneer geen van de dienstdoende agenten een pen bij zich blijkt te hebben.

• Om een ‘reëler beeld’ te krijgen van de effecten van de lockdown belooft minister Hugo de Jonge het dashboard tijdelijk aan te vullen met het aantal ouderen dat met een dubbele longontsteking op de ic is terechtgekomen.

• Vertraging bij de vaccinatiepost in Middelburg waar tientallen bejaarde vrouwen die echt nog lang niet aan de beurt waren tegelijkertijd naar voren kruipen om eenmaal aangesproken op hun gedrag de vermoorde onschuld te spelen en heel schijnheilig te zeggen dat ze dachten dat zij nu aan de beurt waren.

• De vaccinatiepost in Doetinchem wordt permanent gesloten wanneer blijkt dat ruim driehonderd 85-plussers per abuis met het coronavirus zijn geïnjecteerd. Minister Hugo de Jonge zegt toe uit te zullen zoeken of er sprake is van een menselijke of van een ict-fout.

• Nog een tegenvaller: een hardnekkige legionellabesmetting in een middelgroot verzorgingstehuis in Boekarest brengt het percentage gevaccineerden onder de bevolking in Bulgarije weer net boven dat van Nederland.

• Tijdens de persconferentie prijst een zichtbaar opgeluchte Hugo de Jonge een anonieme Ziggo-medewerker die de voortdurende ict-problemen bij de GGD met de vraag ‘Heeft u de router al aan- en uitgezet?’ voorlopig lijkt te hebben opgelost.

• Vreemde blikken op de perstribune in Lille waar door een menselijke fout Dusan Tadic al in de 64ste minuut naar de kant wordt gehaald om plaats te maken voor debutant Trudy van Dongen. De 86-jarige Goirlese neemt plaats links op het middenveld, waardoor Ryan Gravenberch naar de spits verhuist, een voor hem onwennige positie.

• Tijdens de wekelijkse persconferentie toont een zichtbaar strijdbare minister Hugo de Jonge begrip voor de kritiek op het grote aantal fouten in het vaccinatietraject: ‘Achteraf gezien hadden we misschien toch nog iets later moeten beginnen.’