COLUMNDe betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes verzamelden de inzendingen

null Beeld
Beeld

‘Kom met ideeën, praat erover in de klas en laat het ons weten.’ Mark Rutte deed tijdens de persconferentie van dinsdag een speciale oproep aan jongeren en kinderen om met suggesties te komen om de coronasamenleving nog beter in te richten. De volgende dag liet de premier desgevraagd weten dat hij ‘niet zozeer wil dat jongeren hun ideeën ergens inleveren’. Zijn oproep was ‘veel praktischer’ bedoeld. ‘Ik heb al heel veel reacties gekregen, maar hoop vooral dat jongeren hun ideeën meteen omzetten in actie: ga het schoolhoofd in de weg zitten, als die iets besluit waar je het niet mee eens bent. Begin de revolutie van onderaf.’ Een bloemlezing.

Europa

Geachte meneer Rutte,

ik hoorde u zeggen dat wij jongeren het schoolhoofd in de weg moeten zitten als die iets besluit waar wij het niet mee eens zijn en bedacht opeens dat u in zekere zin het schoolhoofd van heel Nederland bent. Waar ik als jongere bang voor ben is dat de hele EU uit elkaar klapt als we armere landen als Spanje en Italië blijven tergen in plaats van ze te helpen. Ik zag Angela Merkel zich deze week sterk maken voor Europese solidariteit en een Europees herstelfonds. Zou het voor Nederland niet veel verstandiger zijn om ook die weg te kiezen?

Bouchra (16), Dordrecht

Beste Bouchra,

Ik bedoelde met ‘kom met ideeën’ niet zozeer kom daadwerkelijk met ideeën. Het was meer praktisch bedoeld. Maar praat er over in de klas en laat het ons weten!

Groetjes, Mark

Nerts

Dag meneer Rutte, mijn vader heeft covid-19 gekregen van een nerts op een nertsenfokkerij. Hij werkt er niet eens, hij zegt dat ie alleen maar even ging kijken. Vies, hè?

Ilse (6), Gouda

p.s. Kunnen we niet beter stoppen met het fokken van nertsen?

Nou Ilse, dat klinkt inderdaad vies! Ik zei wel ‘kom met ideeën’ maar dat bedoelde ik eigenlijk niet. Misschien kan je het hoofd van de nertsenfokkerij aanspreken, want covid-19 lijkt me geen pretje. Stoppen met het fokken van nertsen lijkt me overigens niet de oplossing. Hoe komen we anders aan onze nertsen?

Groetjes, Mark Rutte

Sportschool

Hi Mark, mijn vader is de sterkste van de hele wereld. Hij heeft een sportschool maar je moet het eigenlijk meer zien als een community. Hij heeft zijn leden de afgelopen weken nog wel kunnen bedienen met oefeningen om thuis in shape te blijven, maar het mist het roedelgevoel dat een gym met zich meebrengt en je gaat hem niet vertellen dat een sportschool risicovoller is dan een café of een drukke trein. Sommigen noemen hem trouwens ‘het gezicht van de Nederlandse sportschoolwereld’, maar zo zou hij dat zelf niet noemen. Ik zou het heel leuk vinden als zijn sportschool weer open mag. Fit zijn verkleint de kans op ernstige symptomen en vergroot de kans op een spoedig herstel. Doei!

Mozes Wolf Boomsma (bijna 3), Amsterdam

Dag Mozes Wolf, wat gaaf om van je te horen en wat kan je al goed schrijven! Ik volg je vader op Insta en kom vaak ogen tekort! Mijn oproep was niet zozeer letterlijk bedoeld als van ‘kom met ideeën’, maar meer praktisch, zo van: ‘kom met ideeën’. Groeten aan je vader!

Greetz, Mark

Ontslag

Hallo meneer Mark Rutte, mijn moeder kan niet slapen en huilt de hele tijd. Ze zegt dat ze straks geen werk meer heeft omdat de ontslagboete uit het nieuwe steunpakket voor bedrijven is gehaald.

Groetjes, Niels (12), Lunteren

Dag Niels, ik lees niet echt een idee in je brief, klopt dat?

Vr. gr., Mark Rutte

Meer over