columnde betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes tekenen het voorzichtig uit

null Beeld
Melle Runderkamp en Simon Hendriksen

* Na wederom een lange dag vergaderen komt Mark Rutte naar buiten met het verlossende woord: partijen zijn eruit.

* De Groep Pieter Omtzigt stijgt in de peilingen naar 34 zetels.

* Het concept-coalitieakkoord wordt voorgelegd aan de verschillende partijfracties. Bij de ChristenUnie worstelen ze met enkele passages, tegelijkertijd voelt de partij een grote verantwoordelijkheid. Beelden van een ‘twerkende’ Rob Jetten op de D66-tafel gaan viral.

* ‘Kabinet Mao IV’, kopt De Telegraaf in rode chocoladeletters.

* Tijdens een ingelaste persconferentie spreken de lijsttrekkers van de vier kabinetspartijen van ‘een zeer ambitieus pakket’ met ‘veel urgentie en daadkracht’. Er komen grote hervormingen en flinke investeringen in onder meer Klimaat, Onderwijs en KLM. Ook reserveert het nieuwe kabinet 300 miljoen voor het ‘tractor-proof’ maken van het Malieveld.

* Rutte IV kent maar liefst twintig ministersposten, waarvan 50 procent vrouw zal zijn en 20 procent Stef Blok.

* ‘Een nieuwe bestuurscultuur met ook écht nieuw elan’, luidt het motto van het nieuwe kabinet.

* Wopke Hoekstra verruilt Financiën voor Buitenlandse Zaken. Sigrid Kaag verhuist naar Binnenlandse Zaken. Carola Schouten houdt Landbouw, Henk Kamp blijft op Defensie. Hugo de Jonge wordt belast met het aanpakken van de Klimaatproblematiek. Sander Dekker wordt minister van Schiphol. Arie Slob keert terug in een vrije rol.

* Aan tafel bij Khalid of Sophie vertelt een zichtbaar gelaten Gert-Jan Segers dat hij er lang mee geworsteld heeft, maar zijn fractievoorzitterschap toch inruilt voor een ministerschap. Ook vertelt hij fan te zijn van de Ierse band U2.

* Bij Op1 naast Jort Kelder een lege stoel omdat niemand weet wie de opvolger van Hans de Boer is.

* Een scoop voor Frits Wester. Hij heeft beslag weten te leggen op een notitie met ‘proefmotto’s’ van het nieuwe kabinet. Op de shortlist onder meer: ‘Vooruit (dan maar)’, ‘Groen, maar zeker niet tegen boeren’, ‘Een onsje vertrouwen’ (ingezonden door Gert-Jan Segers) en ‘Zou wel echt lekker zijn als er voor de Kerst iets ligt’.

* De reacties van de oppositie stromen binnen. Geert Wilders vindt het een ‘gedrocht van een regeerakkoord’. Hij noemt de plannen zelfs ‘knettergek’. Jesse Klaver vindt het akkoord bij lange na niet ambitieus genoeg, maar is zeker bereid te helpen waar nodig. Lilian Marijnissen ziet toch vooral weer veel oude wijn in nieuwe zakken. Thierry Baudet vindt het een evenwichtig en ambitieus akkoord, al vindt hij het jammer dat satanisch kindermisbruik door de globalistische elite niet strenger wordt aangepakt.

* In zijn column in De Telegraaf kroont Wouter de Winther Joost Eerdmans tot leider van de oppositie.

* Jaïr Ferwerda fietst een stukje op met een goedgemutste Mark Rutte. De geblinddoekte premier verkiest tot groot plezier van Jaïr zonder aarzeling de Pink Lady boven een Braeburn, een Elstar en een Jonagold.

* Het CPB heeft het regeerakkoord doorgerekend. Veel mensen gaan erop vooruit, maar niet iedereen profiteert van de plannen van het nieuwe kabinet. Sommige mensen zullen juist iets minder te besteden hebben. Het hangt er een beetje van af.

* Om het vertrouwen in de overheid te verhogen wordt de deze week door de Autoriteit Persoonsgegevens aan de Belastingdienst opgelegde boete van van 2,7 miljoen euro verhoogd naar 5,4 miljoen.

* Om de belastingdruk te verlagen wordt de aan de Belastingdienst opgelegde boete van 5,4 miljoen euro kwijtgescholden.

* In haar column in het AD maakt Angela de Jong gehakt van de plannen van Rutte IV. Ook zegt ze zich enorm te verheugen op The Big Balance, waarin gezekerde BN’ers boven een ravijn over een koord moeten lopen.

Meer over