ColumnDe betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes lazen het plenaire verslag

Betrouwbare mannetjes Beeld de Volkskrant
Betrouwbare mannetjesBeeld de Volkskrant

Het Kabinet zocht donderdag steun voor een avondklok van 20.30 tot 04.30 uur, maar de noodzakelijke Kamermeerderheid bleek alleen haalbaar met een aanpassing.

----

Tweede Kamer, 47ste vergadering

Donderdag 21 januari 2021

----

Ontwikkelingen rondom het coronavirus

----

De voorzitter: We hervatten het debat rondom de ontwikkelingen van het coronavirus. Ik geef de heer Jetten namens de D66 opnieuw het woord. De heer Jetten.

De heer Jetten (D66): Tja, voorzitter, mijn partij blijft principiële bezwaren hebben. Ik bedoel: het lijkt ons toch verstandiger eerst andere maatregelen te nemen. Het inreizen aan banden leggen bijvoorbeeld. Meer mensen thuis laten werken...

Minister Rutte: Oei. Voorzitter. Oei. Hier schrik ik van. Mensen dwingen thuis te werken. Dat is echt heel ingrijpend. Juridisch heel complex ook.

De heer Jetten (D66): Ok, ok, rustig. Point taken. Maar toch. Vanaf 20.30 uur al? Ik bedoel: mensen rennen dan.

Minister Rutte: Of ze maken een ommetje.

De heer Jetten (D66): Ommetje inderdaad. Sporten. Maar als, voorzitter, als de minister-president dat met mij eens is, waarom dan zo vroeg? Doe het dan vanaf 23.00 uur. Of 22.00 uur.

Minister Rutte: Voorzit...

De heer Jetten (D66): 21.30 uur?

Minister Rutte: Voorzitter, wat de heer Jetten moet begrijpen is dat die avondklok effectief moet zijn. En wat het OMT zegt en ook Van Dissel, is: wil je hem effectief laten zijn dan moet die ergens in dat tijdslot tussen 20 en 21 uur aanvangen.

De heer Jetten (D66): Voorzitter, nu hoor ik de minister-president toch echt zeggen dat het advies van het OMT tussen 20.00 en 21.00 uur is.

Minister Rutte: Dat klopt. Tussen 20.00 en 21.00 uur.

De heer Jetten (D66): Moet ik, voorzitter! Moet ik de notulist vragen het anders even voor de premier terug te lezen!

De voorzitter: Meneer Jetten. Zullen we het zonder stemverheffingen proberen?

De heer Jetten (D66): Ja sorry hoor. Ik bedoel: de minister-president zegt gewoon LETTERLIJK dat het tussen 20.00 en 21.00 uur moet zijn.

Minister Rutte: Yes.

De heer Jetten (D66): Aaaha! Voorzitter. Wacht eens even. Is de minister-president. Is de minister-president het met mij eens...dat...21.00 uur...láter is dan 20.30 uur?

Minister Rutte: Da’s een half uur later ja. Dat klopt, voorzitter. Dat ben ik met de heer Jetten eens.

De heer Jetten (D66): Kijk. En nu komen we ergens. Nu wordt het interessant. Want, misschien ben ik helemaal gek aan het worden hoor. Maar: als het per se tussen 20.00 en 21.00 uur moet zijn, en we gaan nu uit van 20.30 uur. Dan zou het toch godverdomme eventueel een half uur later moeten kunnen!

Voorzitter: Meneer Jetten!

De heer Jetten (D66): Ik wil de waarheid!

Minister Rutte: 21.00 uur kan ook ja, vind ik ook prima.

De heer Jetten (D66): Even sporten. Even na het eten een wandelingetje om het hoofd te legen. Nog even die boodschap doen..Ik bedoel...

Minister Rutte: Nou ja, het is maar een half uurtje hè? Zo veel kun je daarin ook weer niet doen.

De heer Jetten (D66): Als je alleen al een half uur eerder aan tafel gaat, dan zit je meteen op een uur winst. En dat wordt alleen nog maar meer naarmate je vroeger gaat eten.

Minister Rutte: Ehm, ok.

De heer Jetten (D66): No further questions, your honor.

Meer over