COLUMNDe betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes lazen het Magazine

null Beeld
Simon Hendriksen en Melle Runderkamp

Wat Zou U Doen?

Vanuit mijn functie als fractievoorzitter van een middelgrote christelijke politieke partij met regeringsverantwoordelijkheid ben ik verantwoordelijk voor een aantal ingewikkelde dossiers. In die hoedanigheid werd ik onlangs geconfronteerd met een incident op een Grieks eiland waarbij duizenden mensen hun tent hebben verloren. Vanuit mijn overtuiging en achterban voel ik grote verantwoordelijkheid deze mensen te helpen, maar mijn overige coalitieleden zeggen dat daar niet genoeg draagvlak voor is. Nu hebben we afgesproken dat we 50 kwetsbaren en 50 kinderen naar Nederland gaan halen. Ik probeer het voor mezelf recht te breien, maar kom tot dusver niet veel verder dan dat het ‘een gebaar naar Griekenland’ en ‘humanitaire winst is.’ Wat te doen?

Gert-Jan (51) Volledige naam bij redactie bekend.

Lijkt zielig

Het probleem is denk ik een stuk minder groot dan u denkt. Ik begrijp dat het heel zielig lijkt, maar dat is emotiepolitiek en dat is sowieso niet goed. Bovendien moet u niet vergeten dat ze het kamp zelf in de fik hebben gestoken en aan chantage mogen we nooit toegeven. Bovendien is het oneerlijk tegenover andere mensen in erbarmelijke situaties van wie de tentenkampen niet zijn afgebrand. En we hebben hier ook genoeg andere problemen. En het schept precedentwerking. Veel succes.

Sywert van L. (53), volledige naam bij de redactie bekend

Winst

Natuurlijk worstel je met je geweten. Dat heb ik ook gedaan. En toen sprak ik met de Volkskrant en heb ik het per ongeluk helemaal omgedraaid. Dat we wel wat erkenning zouden mogen krijgen voor deze stap. En dat we lange tijd als Nederland niet het lef hebben gehad om die stakkers naar Nederland te halen en dat door die brand nu wel hebben gedaan en dat dat winst is. We hadden er ook nul kunnen opnemen of we hadden met onze partij het kabinet kunnen laten vallen en dan hadden die mensen helemaal niks aan ons gehad, begrijp je. ‘Zegeningen tellen’ heb ik volgens mij zelfs nog gezegd. Ik merk dat ik er gek genoeg zo best wel mee kan leven. Hoop dat deze gedachtengang jou ook helpt. Groetjes.

Joël V. (niet Veltman) (55), adres bij redactie bekend

Niet naïef

Ik snap dat u vanuit uw geloof wil helpen, en natuurlijk is het verschrikkelijk wat daar allemaal gebeurd is, maar persoonlijk vind ik wel dat we niet naïef moeten zijn.

Jos van Leur (63), Hardinxveld-Giessendam

Onder de streep

Als fractievoorzitter van een net even wat grotere ;-) partij met regeringsverantwoordelijkheid kan ik me goed in uw situatie inleven. Het is altijd vervelend om aan je principes te moeten tornen. Denk ik. Het lijkt misschien alsof jullie er allemaal niet veel uit hebben weten te halen en misschien is dat ook wel zo, maar mijn ervaring is dat als je je uiteindelijk een beetje schikt naar de kiezer, je er op lange termijn niet superveel last van hebt. En we hadden jullie ook aan de bestaande afspraken kunnen houden, moet je maar denken. Ik begrijp dat het voor jullie misschien overkomt als een klein gebaar dus mocht u zich deze week nog ergens moeten verdedigen in een talkshow dan kunt u daar misschien zeggen dat het voor die 50 kwetsbaren en 50 kinderen allesbehalve een klein gebaar is. Laterrrrr.

Klaas D. (39), volledige naam bij de redactie bekend.

Over twee weken: Warm

Waar wij wonen wordt het aanstaande dinsdag 29 graden. Nu heerst er hier momenteel ook een pandemie en we lazen dat sinds 1970 de gemiddelde populatiegrootte van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen met 68 procent is afgenomen. Moeten we iemand hiermee confronteren of beter nog even afwachten?

Man (42) en Man (43), namen bij redactie bekend.

Meer over