ColumnDe betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes lazen het Magazine maar weer eens

null Beeld
Simon Hendriksen en Melle Runderkamp

Wat zou u doen?

Sinds enkele maanden ben ik partijleider van een middelgrote partij. In die hoedanigheid heb ik onlangs de ambitie uitgesproken om de eerste vrouwelijke premier van Nederland te worden. Ik heb onder andere aan Oxford gestudeerd, heb jaren in verschillende topfuncties bij de Verenigde Naties gewerkt, en ben enkele jaren minister van Buitenlandse Handel geweest. Toch lijkt het hele concept van mijzelf als premier veel weerzin op te roepen. Een vriendin van mij vraagt zich af of het het allemaal wel waard is, maar zelf denk ik dat ik veel voor ons land kan betekenen. Wat te doen?

Sigrid (59), volledige naam en adres bij redactie bekend

Mooie jurk

Ik heb zondag naar het RTL-debat gekeken en ik moet zeggen dat wat ik zag mij in het geheel niet tegenviel. U zag er echt fantastisch uit. Jammer dat ik via de podcast van De Telegraaf moest vernemen dat uw blauwe jurk van een peperduur modehuis komt waar ook Máxima haar kleding betrekt. Raar. Denkt u soms dat u koningin kunt worden? Als u wilt dat men u op de inhoud beoordeelt, zou u er verstandig aan doen in het vervolg wat eenvoudigers te dragen. Maar liever niet die sneakers die u altijd aan heeft. Wat is er mis met een mooi stel pumps!

Jos van Leur (64), Hardinxveld-Giessendam

Kil

Als ik uw vraag zo lees, komt u op mij over als iemand met een kille persoonlijkheid. Gewoon niet warm, vervelend. U zou zich daarom dan ook beter kunnen afvragen of u überhaupt wel geschikt bent voor het premierschap. Vrouwen zijn sowieso mensen die snel hun emoties de overhand laten nemen, terwijl zo’n functie juist vraagt om rust en beheersing. Dat uw man moslim is, laat ik dan nog buiten beschouwing, want daar heb ik eerder op Twitter goedbedoeld naar verwezen en dat is toen helemaal verkeerd uitgelegd.

Jack van G. (70), voetbal-/knikkercommentator, Amsterdam

Juist Gaaf

Ik vind het juist hartstikke gaaf dat u voor het premierschap durft te gaan. Zelf ben ik geen vrouw, maar als ik er een was geweest dan had ik dat ook heel gaaf gevonden. Mijn zusje is een vrouw en van haar hoor ik dat het soms superlastig is en dat veel mannen de meest ranzige teksten op internet gooien. Het lijkt mij een eer daar onder uw eventuele leiderschap samen tegen te strijden.

Jesse (34), volledige naam bij redactie bekend.

Geslacht

Ik heb er nog even over nagedacht en het komt op mij over alsof u het allemaal op uw geslacht betrekt, terwijl: geslacht doet er helemaal niet toe. Nu plaatst u zichzelf heel erg in de slachtofferrol, maar we wonen in Nederland en in Nederland draait het om competenties en om niks anders. Als ik uw brief goed lees, heeft u allerlei hoge functies bij dure bedrijven en internationale organisaties bekleed. Het spijt me, maar mensen gaan dan toch denken dat u te ver van het gewone volk af staat of misschien zelfs dat u een hekel heeft aan tijd doorbrengen met uw gezin, wat vreselijk zou zijn als dat zo is.

Jos van Leur (64), Hardinxveld-Giessendam

Niet het juiste moment

Hoewel ik zeer veel respect heb voor uw ambitie en ik het enorm waardeer dat u die hardop uitspreekt, zou ik in dit geval goed luisteren naar uw vriendin. Of u vrouw of man bent, doet er uiteraard niet toe, maar we zitten midden in een pandemie en dan is het land gebaat bij rust en stabiliteit. Dit is geen tijd voor experimenten. Nogmaals, alle begrip voor de ambitie, maar dit lijkt me gewoon niet het juiste moment.

Mark R. (54), volledige naam bij redactie bekend.

Over twee weken: corona

Waar wij wonen heerst nu al dik een jaar een pandemie. Wat te doen?

Man (42) en Man (43), namen bij redactie bekend.

Meer over