ColumnDe Betrouwbare Mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes lazen de tussenrapportage

‘De mislukte aanslag vorig jaar op de Russische oud-spion Sergej Skripal maakte deel uit van een goed gecoördineerde campagne van Moskou om Europa te destabiliseren, zo meldt The New York Times. De groep, Eenheid 29155, is al zeker tien jaar actief maar werd pas recent ontdekt door het Westen.’ – de Volkskrant, 9 oktober 2019

‘Momenteel werken we aan onduidelijkheid rondom een vuurwerkverbod en ook dat wordt ‘een knaller’ (valt helaas weg in de vertaling).’ Beeld Reuters
‘Momenteel werken we aan onduidelijkheid rondom een vuurwerkverbod en ook dat wordt ‘een knaller’ (valt helaas weg in de vertaling).’Beeld Reuters

Tussenrapportage Eenheid 29155, subeenheid Nederland

Cultuuroorlog

De inzet van ons socialmediateam werpt nog steeds z’n vruchten af. Met name de onlineondersteuning in de discussie over straatnamen, voorjaarseitjes, 4 mei, de feeststol, de Gouden Eeuw, MH17, het rookverbod, de verplichting van rookruimten, het verbod op rookruimten, genderneutrale speelgoedfolders dan wel aanspreekvormen in de trein, én Zwarte Piet, was een schot in de roos. Momenteel werken we aan onduidelijkheid rondom een vuurwerkverbod en ook dat wordt ‘een knaller’ (valt helaas weg in de vertaling, in het Nederlands is dit een uitstekend woordgrapje).

Wetenschap

Ook het ondermijnen van wetenschap en onderwijs loopt op rolletjes. Onbewuste cel Leon de Winter beweerde deze week nog in De Telegraaf dat de zeespiegel niet stijgt en ook in het parlement, waar Thierry met zijn JIT-kritische grondhouding al veel nuttig werk deed, lijken we school te maken. Dit keer was het CDA-Kamerlid Jaco Geurts, die openlijk de stikstofberekening van het RIVM in twijfel trok.

Het op social media benadrukken dat de aarde niet opwarmt omdat het buiten toevallig koud is, werkt nog steeds als een tierelier, dus ook dat blijven we gewoon doen.

Gemeenschappelijke vijand

Heel eerlijk, we hebben nog steeds geen geschikte vervanger voor Alexander Pechtold kunnen vinden. Opvolger Rob Jetten leek aanvankelijk de uitgelezen kandidaat, maar mist de natuurlijke arrogantie om online veel teweeg te brengen. Jeroen Grueter is natuurlijk vreselijk, maar ontbeert politieke relevantie. Even dachten we met de flamboyante kasteelwezel Martien Meiland en zijn infantiele ‘wijnen, wijnen, wijnen’ een goede maatschappelijke splijtzwam in huis te hebben, maar mensen hier vinden zoiets blijkbaar juist heel leuk. Voorlopig houden we de focus op de burgemeester van Amsterdam, want dat is een vrouw.

Binnenland

Onlangs bleek bij een demonstratie dat boeren enorm geliefd zijn. Met wat externe hulp hebben we daarom de Farmer Defence Force opgericht. Dat klinkt meteen al ongezellig. De boys hebben laten weten volgende week het Binnenhof te gaan bezetten. Benieuwd of ze boeren hier dan nog steeds zo leuk vinden.

Buitenland

Na ons aanvankelijke succes met het Brexitreferendum lijkt het polariserende effect aan deze kant van de Noordzee langzamerhand helaas uitgewerkt. Verder blijkt het verraden van de Koerden ten gunste van Erdogan voor Trump-apologeten best lastig te verdedigen. Trumps opmerking dat IS-strijders naar Europa zullen vluchten, heeft de boel weliswaar lekker opgeschud, maar als de Amerikanen opeens als enig permanent lid van de Veiligheidsraad met ons gaan meestemmen tégen een resolutie om Erdogan te veroordelen, kunnen we net zo goed op de deur van het Witte Huis kalken dat ze onze buitenlandse agenda aan het uitvoeren zijn. Graag overleg.

Media

Na een succesvolle periode waarin – zonder dat we er iets voor hebben hoeven doen – een behoorlijk functionerende Publieke Omroep is getransformeerd tot een agrarische entertainmentmachine met een trits luchtige talkshows, waarin iedere halfbakken onlinediscussie of islamitische scheet wordt geïnhaleerd en uitgewasemd, liep de machine opeens vast. Antisemitisch geweld door een rechts-extremist, daar moet je toch wat mooie gasten voor kunnen optrommelen, zou je zeggen. Maar de aanslag in het Duitse Halle werd op de wreedst mogelijke wijze verstoord. Aan tafel Angela de Jong. Over Televizierlaureaat Martien Meiland. Wijnen, wijnen, wijnen.

Meer over