ColumnDe betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes lazen de klachtenlijst

Steeds meer mensen ergeren zich aan het smartphonegebruik van Kamerleden tijdens debatten. Dat merkt Kamervoorzitter Arib door het toenemend aantal klachten van burgers dat ze hierover ontvangt. ‘Het is klacht nummer één op de lijst met klachten’ - NOS.nl 16 januari 2020.

1. Appende Kamerleden

Met stip op één: parlementariërs die als TikTokverslaafde pubers aan hun telefoon hangen. Het al jaren storende fenomeen leidde deze week tot een heus burgerinitiatief ‘tegen het smartphonegebruik door Kamerleden’. Op de site fractievanaandacht.nl lichten de initiatiefnemers het initiatief toe: ‘Nederlanders mopperen graag. Ook op hun Kamerleden. Maar eerlijk is eerlijk: het is een ingewikkelde, zware baan. Tegelijkertijd moeten we eerlijk zijn. Wij stemmen op Kamerleden, zodat zij namens ons de regering kunnen controleren.’ Eerlijk is eerlijk, maar tegelijkertijd moeten ze eerlijk zijn. Had een fractie van aandacht meer kunnen gebruiken.

2. Taalgebruik

Al jaren een vaste klant in de top-3, het taalgebruik in Den Haag. Vooral termen als ‘in dit huis’, ‘vlucht naar voren, ‘patatbalie’, ‘Vak K’, het sinds kort niet meer weg te denken ‘leveren’, en natuurlijk de spreekwoordelijke ‘race naar de bodem’ worden genoemd. Ook het woord ‘smartphone’ blijkt, ondanks 2020, nog steeds te worden gebruikt.

3. Selectieve verontwaardiging

Ook werd er geklaagd dat het Burgerinitiatief tegen het smartphonegebruik door Kamerleden wel aandacht krijgt en ‘zoiets als Herman Koch niet’. De schrijver gunde bij Jinek, na het zien van een filmpje waarin Thierry Baudet zijn weerzin tegen de in Nederland heersende ‘dikastrocratie’ uitsprak, Baudet ‘een wandeling langs de snelweg’ vlak na een item over de gevaren van wandelen langs de snelweg. Kochs grapje zorgde voor ontzetting bij ’s lands bekendste voorvechters van het vrije woord. Kan allemaal maar. In deze dikastocratie.

4. Nikkie Tutorials

Mensen storen zich aan de relatief geringe aandacht binnen de Kamer voor de coming-out van transgender Nikkie Tutorials. Dit zou van weinig respect getuigen, ‘niet alleen naar Nikkie, maar ook naar de rest van de familie Tutorials toe.’

DENK-kamerleden Selçuk Öztürk, Farid Azarkan en Tunahan Kuzu kijken op hun telefoon tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer.Beeld ANP

5. Non-issues

Kamerleden besteden te veel aandacht aan de waan van de dag. Veelgehoorde namen daarbij zijn die van ‘PVV-corveeleden’ Dilan Yeşilgöz die voor de VVD de portefeuille Knalvuurwerk beheert en new kid on the block Martijn van Helvert - een soort onsympathieke uitvoering van Halbe Zijlstra – die zich afgelopen zomer namens het CDA in de kijker speelde met enkele gepeperde uitspraken over Nederlandse IS-kinderen (‘Stelt u zich voor: ze hebben net een lesje keelsnijden gekregen op school en dan moeten ze bij mijn dochter in de brugklas komen?’). Eerlijk is eerlijk, maar tegelijkertijd moeten we eerlijk zijn: stelt u zich voor dat u net uit een Syrisch vluchtelingenkamp komt en opeens met Martijn van Helvert in de klassenapp zit.

6. Vlag

Ook zijn er weer twee klachten binnengekomen over de Nederlandse vlag in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Mensen vinden hem te groot dan wel te klein.

7. Saai

Veel mensen vinden politiek saai. Om de debatten in de Tweede Kamer aantrekkelijker te maken wordt hier en daar de introductie van een split screen geopperd waar live Twitterberichten of selfies van Kamerleden op kunnen verschijnen.

8. Jaïr

Veel mensen vinden politici te lollig. Vooral in combinatie met de O-benige huisharlekijn van Eva Jinek. Springt achterin dienstwagens van bewindslieden, uit vliegtuigen met D66-Kamerleden, dringt fractiekamers en persoonlijke aura’s binnen, laat Kamerleden liedjes zingen of een mopje accordeon spelen, en compenseert een gebrek aan scherpte met een, moet gezegd, guitige blik in de camera. Harry Vermeegen, maar dan iets minder kritisch. Nog geen burgerinitiatief, maar dat lijkt een kwestie van tijd.

Meer over