ColumnBetrouwbare Mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes: Iedereen was supertrots op onze Mark en Team Kuipers ging nog door ook

De beelden gingen de hele wereld over. Onze Mark. Eerst de bijna foutloze elleboogklem bij de begroeting en vervolgens durfde hij meneer de president nog tegen te spreken ook. ‘No, not positive.’ Geweldig was het. Marky Mark. Marky-boy. Dikke glimlach op z’n tronie. Dat de mensen in het buitenland niet denken dat wij daar een beetje gedienstig pootjes kwamen geven.

Iedereen was supertrots. Eindelijk stonden we er weer eens goed op. Sowieso hadden we weinig reden tot klagen. Heerlijk weertje, Team Kuipers door naar de laatste acht, VAR-czar Danny Makkelie die straks zomaar de finale kan gaan beslissen. Het kon niet op. Voor twintig miljoen beslag gelegd bij die bolle van de VVD, Angela Merkel die achteraf misschien opnieuw aan een minder zijden draadje bleek te hebben gehangen dan vooraf werd gedacht. Bovendien, en dat was misschien wel het allerbelangrijkste, de Thaise grotjochies waren gevonden en in redelijk goede gezondheid.

Onze Mark. Marky Mark. Marky-boy. Mark Rutte.Beeld Getty Images

De hele week hadden we aan niets anders kunnen denken. Drie maanden moesten ze er misschien wel blijven, tot na het regenseizoen. Kilometers van de ingang, duizend meter onder de grond. Sinds Japan op het WK 2018 in Rusland hadden we niet zo’n ongelukkig voetbalteam gezien. En het bleef maar door ons hoofd spoken. ’s Ochtends onder de douche, ’s middags tijdens het sproeien van de tuin, tijdens het wassen van de auto, het schoonspuiten van het terras. Zelfs ’s avonds in bad, liet het ons niet los. We moesten er niet aan denken. Drie maanden in een Thaise grot.

Ongepast, lomp en bot

Columnist Tom Jan Meeus probeerde in NRC Handelsblad de Rutte-euforie nog wat te temperen. De buitenlandse pers was helemaal niet zo lyrisch geweest, sommige vonden zijn interruptie ongepast, lomp zelfs en bot. Sterker, die grote waffel van Rutte zou wel eens helemaal verkeerd uit kunnen pakken voor – pak ’m beet - onze MH-17 belangen, wanneer de president met de lange tenen en de korte vingers straks in Helsinki tegenover Poetin zit.

Tom-Jan Meeus.

Ook bij ons voelde het een beetje dubbel. Zaten we nou te juichen voor de man die ons zo vaak had teleurgesteld en zijn partijvoorzitter Henry Keizer vorig jaar nog zo gedecideerd een ‘integere man’ noemde? Wiens partij deze week nog voorstelde om mensen die niet willen inburgeren het stemrecht te ontnemen?

Duffe voorspelteckel

Nadat we het opzetzwembad hadden leeggepompt, lazen we op een terrasje dat de afgelopen week wereldwijd de warmste ooit gemeten was. In Noord-Siberië lagen de temperaturen zelfs zo’n twintig graden hoger dan normaal. No, misschien was alles toch not zo positive als we dachten. Leuk en aardig, die arbitrale zegetocht door de Russische stadions, maar ondertussen is de ene wedstrijd nog zakelijker dan de andere en zitten we iedere avond te smachten tot die duffe voorspelteckel van Hugo Borst het programma naar een net wat hoger plan tilt. Het leek bijna alsof die Thaise jongens voor ons vermaak in die klotegrot zaten.

De Duffe Voorspelteckel MessiBeeld Twitter

Misschien zien De Betrouwbare Mannetjes het gewoon niet zo scherp meer en zijn we, ondanks dat we er inmiddels al een hele zomer op hebben zitten, toe aan vakantie. Even helemaal niks. Zelfs geen Thaise jongetjes. Maar ook daar knaagde dat dubbele gevoel. Heerlijk en welverdiend voor ons natuurlijk, maar u staat er de komende zes weken mooi helemaal alleen voor.

Voor de komende zomer adviseren wij u de volgende mening:

Enerzijds genoeg water drinken, anderzijds liever niet te veel water drinken.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over