ColumnDe betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes hielden maar weer eens een liveblog bij

null Beeld

Maandag 15 maart

08.23 Thierry Baudet belt in bij Goedemorgen Nederland op NPO1. Hij zegt geen enkel vertrouwen te hebben in de peilingen en hekelt de fake news van de mainstreammedia.

09.13 De NOS is er live bij als Wopke Hoekstra, vergezeld door zijn Liselot, als eerste lijsttrekker zijn stem uitbrengt. Hij erkent een zware week achter de rug te hebben, maar belooft vanaf nu echt te zullen doorpakken en er een schitterende paar laatste campagnedagen van te maken.

18.43 Wederom een felle confrontatie tussen Wilders en Rutte, dit keer tijdens het Op1-debat. De gemoederen lopen hoog op wanneer Wilders Rutte een bange poeperd noemt en Rutte zegt dat Wilders zelf een bange poeperd is. Lilianne Ploumen is de ster van de avond. Haar troostende woorden na het ‘Sorry, maar ik ben het echt even helemaal kwijt’ van Wopke Hoeksta gaan viral.

22.43 Tijdens de uitzending van Op1 loopt Thierry Baudet boos weg als Giovanca Ostiana hem introduceert.

Dinsdag 16 maart

09.01 Henk Krol stapt op bij de Lijst Henk Krol.

10.14 Maurice de Hond voorspelt een extreem lage opkomst. Wel ziet hij D66 groeien ten koste van de VVD.

13.54 Op een ingelaste persconferentie zonder Hugo de Jonge zegt Mark Rutte nog eens goed naar alle cijfers te hebben gekeken en belooft hij dat wat hem betreft de terrassen donderdag, hooguit vrijdag weer open kunnen.

21.50 Ook in het slotdebat heeft Hoekstra het moeilijk. ‘O, dan heb ik dat verkeerd begrepen’, antwoordt de verbouwereerde CDA-lijsttrekker wanneer Klaver hem confronteert met het feit dat Liselot niet Liselot maar Liselore blijkt te heten. Thierry Baudet verlaat woedend de studio omdat hij niet is uitgenodigd.

22.47 Op de sociale media feliciteert Lilianne Ploumen Sigrid Kaag met haar sterke optreden tijdens het slotdebat. Lilian Marijnissen valt haar bij, maar Sigrid Kaag wil er niets van hebben. Zij vindt juist dat de Liliannen het heel goed hebben gedaan, wat zij weer heel leuk vinden om te horen. Esther Ouwehand is het met iedereen eens. Ze spreken af om, zodra het weer kan, een keer samen te gaan shoppen.

Woensdag 17 maart

08.40 Wopke Hoekstra stapt met zijn sok op een nat stukje badkamervloer en verrekt een spiertje in zijn bovenarm wanneer hij een leeg pak melk uit de ijskast trekt. Bij het zoeken naar de hagelslag pakt hij een vol pak spaghetti dat al door iemand (Liselore?) opengemaakt blijkt te zijn, waardoor alles eruit valt en de keukenvloer bezaaid ligt met het Italiaanse deegwaar. Bij zijn loopje naar de dienstauto stapt hij in een hondendrol, wat hij pas ontdekt als hij al lang en breed op de ring zit.

18.41 De opkomst is de hoogste sinds 1982. Volgens Maurice de Hond heeft de dreigende extreem lage opkomst veel kiezers alsnog doen besluiten naar de stembus te gaan.

22.10 De NOS wijzigt haar eerste vermoedelijke voorlopige prognose definitief in een definitieve voorlopige prognose. De overwinning van de VVD is nog groter dan verwacht, liefst 40 zetels. Ook D66 (20) en PvdA (14) winnen. De PVV komt uit op 19 zetels. Het CDA is de grote verliezer (13). Na de harde klap kondigt een geëmotioneerde Wopke Hoekstra op het CDA-verkiezingsfeest zijn vertrek aan.

Donderdag 18 maart

15.21 Thierry Baudet spant een juridische procedure aan en eist een hertelling in Georgia. Tijdens een persconferentie voor een Intratuin in Purmerend roept hij zijn aanhangers op om vreedzaam naar het Capitool te lopen.

16.18 Wopke Hoekstra wint 40 euro met een Klavertje 4-kraslot. Eenmaal thuis ontdekt hij dat hij bovenaan de ranglijst in de Ommetje-app van Erik Scherder staat. Ook vindt hij zijn horloge, dat-ie al heel lang kwijt was. Zat gewoon in z’n toilettas.

Meer over